Άνοδος επιτοκίων: Θωρακισμένη η ελληνική αγορά κατοικίας

Άνοδος επιτοκίων: Θωρακισμένη η ελληνική αγορά κατοικίας

Ισχυρές «αντιστάσεις» στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των επιτοκίων προβλέπει για την ελληνική αγορά κατοικίας ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές «αντιστάσεις» στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των επιτοκίων προβλέπει για την ελληνική αγορά κατοικίας ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης. Μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι «η ελληνική αγορά έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτοί που αγοράζουν, δεν το πράττουν με δάνειο. Αντιθέτως, το 80% των αγορών κατοικίας πραγματοποιείται αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια. Εχει μεν αυξηθεί ο δανεισμός, αλλά παραμένει πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με τη δεκαετία του 2000, όταν και κορυφώθηκε».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, το παραπάνω στοιχείο καταδεικνύει και το ότι η αγορά ακινήτων συγκεντρώνει τις προοπτικές μιας ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης, δεδομένης της χαμηλής μόχλευσης. Παράλληλα, η ελληνική αγορά συγκεντρώνει τεράστια ζήτηση από το εξωτερικό. «Μόνο τα τελευταία χρόνια είχαμε εισροές ξένων κεφαλαίων ύψους 8 δισ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων, με αποτέλεσμα το 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων να αφορά αποκλειστικά ακίνητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.

Ταυτόχρονα, η ελληνική οικονομία διαφέρει σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς βρίσκεται σε διαφορετική φάση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. «Η ελληνική οικονομία παραμένει σε ανοδική πορεία και περιμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί. Οι προβλέψεις του υπ. Οικονομικών κάνουν λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ πέριξ του 2% φέτος, τη στιγμή που οι οικονομίες στην υπόλοιπη Ε.Ε. ίσως εμφανίσουν ακόμη και ύφεση, ή εκεί πέριξ του 0%», τόνισε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, κατά τον ίδιο, αναμένεται και η αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας, καθώς είναι πιθανή η είσοδος της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτή η προοπτική έχει προσφέρει ώθηση στις επενδύσεις και συνεπώς και στην αγορά ακινήτων, η οποία επιπρόσθετα έχει ωφεληθεί τα τελευταία χρόνια από την υποχώρηση της φορολογίας (π.χ. αναστολή ΦΠΑ 24% στα νέα ακίνητα, αθροιστική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% κ.τ.λ.).

Μικρό ποσοστό των αγορών γίνεται με στεγαστικό δάνειο, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΤΕ. Το 80% πραγματοποιείται αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Χαρδούβελης στάθηκε και στην ανάγκη η ανάκαμψη των τιμών πώλησης των κατοικιών να μην είναι τόσο απότομη, όσο παρατηρείται. Μετά την αύξηση της τελευταίας πενταετίας, «οι τιμές απέχουν περίπου 20% από το προηγούμενο υψηλό.

Το διεθνές περιβάλλον όμως που διαμορφώνεται σημαίνει ότι οι τιμές δεν θα ανεβαίνουν με την ίδια ταχύτητα. Βέβαια, όσο οι τιμές στην Ελλάδα υποχωρούσαν, στις άλλες χώρες αυξάνονταν, ενώ σήμερα συμβαίνει και πάλι το αντίθετο, δηλαδή οι τιμές αυξάνονται στην Ελλάδα και υποχωρούν στις περισσότερες χώρες λόγω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή