Τα υψηλότερα κέρδη από το 2007 εμφάνισε η Deutsche Bank το 2022

Τα υψηλότερα κέρδη από το 2007 εμφάνισε η Deutsche Bank το 2022

Αν και με υψηλό κόστος, ο CEO K. Τσέβινγκ αναζωογόνησε την τράπεζα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολλούς τρόπους ο Κρίστιαν Τσέβινγκ έχει κατορθώσει επιτυχώς να αναζωογονήσει την Deutsche Bank. Οι αντισυμβαλλόμενοι δεν ανησυχούν πλέον για τη φερεγγυότητα του γερμανικού τραπεζικού ομίλου, ενώ έχει περιστείλει τα κόστη του κατά 3 δισ. ευρώ, αφ’ ης στιγμής ανέλαβε ως διευθύνων σύμβουλος το 2018, όπως αναφέρει ο Λίαμ Πράουντ στα Breakingviews/Reuters. Είναι αξιοσημείωτο πως τα προ φόρων/μεικτά κέρδη της γερμανικής τράπεζας το 2022 αποδείχθηκαν τα υψηλότερα που είχε εξασφαλίσει ποτέ κατά τα τελευταία 15 χρόνια, αυξημένα κατά 65% στα 5,6 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδά της ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση 7%, στα 27,2 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες εκτός τόκων μειώθηκαν 5% στα 20,4 δισ. ευρώ. Το προτεινόμενο μέρισμα προς τους μετόχους του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος είναι και αυτό γενναιόδωρο, ήτοι ενισχυμένο κατά 50% από το 2021 και διαμορφώνεται στα 30 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή. Μέχρις εδώ τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το πρόγραμμα εξυγίανσης του Κρίστιαν Τσέβινγκ.

Πάντως, όπως υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Λίαμ Πράουντ, το κομβικό σημείο αυτού του σχεδίου ήταν ο στόχος απόδοσης 8% επί των υλικών ιδίων κεφαλαίων κατά το περασμένο έτος, ο οποίος ουσιαστικά δεν υλοποιήθηκε. Κι αυτό αφήνει σε εκκρεμότητα ένα θλιβερά οικείο καθήκον. Ομολογουμένως, τα αποτελέσματα 12μήνου της Deutsche έδειχναν άλλα πράγματα. Χρησιμοποιώντας τους δημοσιοποιηθέντες αριθμούς, ο όμιλος με έδρα τη Φρανκφούρτη σημείωσε μια απόδοση επί των υλικών ιδίων κεφαλαίων κατά 9,4%, που μετράει το ποσό των κερδών τα οποία παράγει μια τράπεζα σε σχέση με τη λογιστική αξία. Αφαιρέστε μια δαπάνη, που αφορά μια αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, ωστόσο, και αυτό το ποσοστό υποχωρεί στο 6,7%, ήτοι πολύ λιγότερο από τον στόχο του 8%. Εάν, δε, εστιάσετε στα τμήματα της Deutsche, που θέλει να διατηρήσει ο Τσέβινγκ για μεγάλο χρονικό διάστημα, συναπαρτίζοντας τη λεγόμενη βασική τράπεζα, τότε η απόδοση επί ιδίων κεφαλαίων χωρίς τον εφάπαξ φόρο διαμορφώνεται στο 8,5% έναντι στόχου 9%.

Το 2022 η γερμανική τράπεζα έφθασε πολύ κοντά στο να εμφανίσει απόδοση επί ιδίων κεφαλαίων 8%, που ήταν η βασική επιδίωξη.

Βέβαια, του αξίζει να λάβει κάποια εύσημα καθώς έφθασε σε απόσταση αναπνοής, κάτι που φαινόταν απίθανο μόλις πριν από λίγα χρόνια, όταν το κόστος υπερέβαινε κατά πολύ τα έσοδα και ορισμένοι επενδυτές πίστευαν ότι η Deutsche χρειαζόταν ένεση ρευστού, όπως υπενθυμίζει ο Λίαμ Πράουντ. Το κύριο ερώτημα τώρα είναι εάν η αστοχία του επικεφαλής της τράπεζας για το 2022 θα καταστήσει τις φιλοδοξίες του για το 2025 ακόμη πιο παρατραβηγμένες. Η τράπεζα ελπίζει να δημιουργήσει μια απόδοση επί των υλικών ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστον της τάξεως του 10%, η οποία θα απαιτούσε μια αποτίμηση περίπου σύμφωνη με την υλική λογιστική αξία των 56 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Deutsche στα 24 δισ. ευρώ είναι περίπου τα δύο πέμπτα αυτού του ποσού, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι ο Κρίστιαν Τσέβινγκ θα αποκλίνει από τους στόχους του. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι για απόδοση επί των υλικών ιδίων κεφαλαίων της τάξεως του 8% το 2025.

Υποθέτοντας ότι τα επιτόκια της ΕKT παραμένουν άνετα πάνω από το μηδέν, οι δραστηριότητες της λιανικής και της εταιρικής τραπεζικής της Deutsche Bank θα πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσουν τις πρόσφατες ισχυρές επιδόσεις τους. Ως εκ τούτου, η βασική μεταβλητή εσόδων είναι η επενδυτική τραπεζική, στην οποία κυριαρχούν το σταθερό εισόδημα και οι συναλλαγές νομισμάτων, οι οποίες σημείωσαν άνθηση το 2021 και το μεγαλύτερο διάστημα του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή