Θετικά μηνύματα από τις κεντρικές τράπεζες

Θετικά μηνύματα από τις κεντρικές τράπεζες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, οι τρεις εκ των σημαντικότερων κεντρικών τραπεζών διεθνώς που συνεδρίασαν την εβδομάδα που διανύσαμε –η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ)– προχώρησαν σε νέα αύξηση των επιτοκίων, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειάς τους για την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο τους. Εντούτοις, αλλαγές στο περιεχόμενο των επίσημων ανακοινώσεων ή/και σχόλια των επικεφαλής στις καθιερωμένες συνεντεύξεις Τύπου που ακολούθησαν τη λήξη των συνεδριάσεων, αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη για τις αγορές, καθώς εκλήφθηκαν ως ένδειξη ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους ενδεχομένως φτάνει σύντομα στο τέλος του.

Η Fed αύξησε κατά 25 μ.β. το παρεμβατικό της επιτόκιο και επανέλαβε την πρόθεσή της για περαιτέρω αυξήσεις (πιθανότατα δύο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ), προκειμένου να επιτευχθεί «μια στάση νομισματικής πολιτικής που θα είναι αρκετά περιοριστική», ώστε να επαναφέρει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό στον στόχο της. Παρά ταύτα, προς έκπληξη των αγορών, δεν προσπάθησε να επηρεάσει τις εκτιμήσεις της αγοράς, που, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της ίδιας της τράπεζας, συνεχίζει να δείχνει μείωση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους. Σε αύξηση επιτοκίων προχώρησε και η ΕΚΤ, ύψους 50 μ.β., η οποία τόνισε την πρόθεσή της για νέα αύξηση αυτού του μεγέθους και στην επόμενη συνεδρίαση, στις 16 Μαρτίου. Με το ενδεχόμενο αυτό να είναι ήδη προεξοφλημένο σε μεγάλο βαθμό, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης αποδεικνύεται πιο ανθεκτική σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και τα στοιχεία πληθωρισμού δείχνουν ότι ο δομικός –σε αντίθεση με τον κύριο δείκτη που επηρεάζεται ιδιαίτερα από την υποχώρηση των τιμών ενέργειας και μειώθηκε τον Δεκέμβριο για τρίτο συνεχή μήνα– παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οι αγορές ανέμεναν ενδείξεις για τις προοπτικές των επιτοκίων μετά τον Μάρτιο. Εντούτοις, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις προθέσεις της ΕΚΤ μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους, αναφέροντας ότι η τράπεζα θα επανεκτιμήσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής της μετά τη νέα αύξηση τον Μάρτιο. Πιο «ήπιο» από το αναμενόμενο ύφος υιοθέτησε και η ΒοΕ, η οποία, αν και αποφάσισε νέα αύξηση 50 μ.β., απέσυρε τη λέξη «δυναμικά» από τη σχετική διατύπωση στην ανακοίνωσή της σχετικά με τις μελλοντικές αυξήσεις στα επιτόκια.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών τηςEurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή