«Μπλοκάκια»: Ποιοί θα πληρώσουν επιπλέον εισφορές

«Μπλοκάκια»: Ποιοί θα πληρώσουν επιπλέον εισφορές

Η αύξηση κατά 9,6% των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις εισφορές χιλιάδων μισθωτών με παράλληλη απασχόληση

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον εισφορές θα κληθούν να καταβάλουν χιλιάδες εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση για την οποία αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, εφόσον δεν έχουν αποδοχές ύψους τουλάχιστον 1.020 ευρώ τον μήνα για τις μισθωτές τους υπηρεσίες.

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση των εισφορών στους μη μισθωτούς κατά 9,6% δημιουργεί νέα δεδομένα και σε όσους ασκούν παράλληλα δύο ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες. Ο σχετικός νόμος ορίζει ρητώς πως για να υπάρχει απαλλαγή από την καταβολή διπλών εισφορών θα πρέπει ο εργαζόμενος να καταβάλει στον ΕΦΚΑ εισφορές, τουλάχιστον στο ύψος της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας των μη μισθωτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εισφορές θα πρέπει να ανέρχονται ή και να ξεπερνούν τα 276,31 ευρώ, όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον μετά την αύξηση, από 252 ευρώ που ίσχυε πριν.

Εφόσον ο μισθωτός έχει υποχρέωση ασφάλισης και για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, η πλήρης απαλλαγή έρχεται αν καλύπτονται και οι εισφορές της πρώτης κατηγορίας για επικούρηση και της πρόνοιας από τον μισθό. Συνεπώς, στα 276,31 ευρώ θα πρέπει να προστεθούν τα 42,76 ευρώ της πρώτης κατηγορίας για την επικούρηση και τα 28,51 ευρώ της αντίστοιχης κατηγορίας για εφάπαξ, συνολικά 71,27 ευρώ από 68 ευρώ που ίσχυε πριν από την αύξηση κατά 9,6%.

Επιπλέον βάρη, εφόσον δεν έχουν αποδοχές ύψους τουλάχιστον 1.020 ευρώ τον μήνα μεικτά για τις μισθωτές υπηρεσίες τους.

Ειδικά για τους μισθωτούς που παράλληλα ασφαλίζονται για πρώτη φορά ως αυτοτελώς απασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες, η συνολική μηνιαία εισφορά μισθωτού και εργοδότη για την κύρια σύνταξη και υγεία δεν πρέπει να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, δηλαδή 230,25 ευρώ τον μήνα, από 210 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι μισθωτοί που απασχολούνται παράλληλα με «μπλοκάκι» έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία εισφορών κύριας σύνταξης. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καταβάλουν, όχι το σύνολο της εισφοράς, αλλά τη διαφορά μεταξύ αυτής και του ποσού που ήδη καταβάλλεται από τη μισθωτή εργασία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απαλλαγή πλέον επιτυγχάνεται εφόσον ο μισθωτός λαμβάνει μεικτό μισθό της τάξεως των 1.020 ευρώ τον μήνα, όταν για το 2022 το όριο αυτό ήταν περίπου στα 930 ευρώ (μεικτά). Ετσι, για παράδειγμα, μισθωτός με αποδοχές 1.300 ευρώ τον μήνα, εφόσον ασφαλιστεί για τη μη μισθωτή απασχόλησή του στην 1η ή την 2η ασφαλιστική κατηγορία, δεν θα χρειαστεί να καταβάλει επιπλέον εισφορές για παράλληλη ασφάλιση. Στον αντίποδα, εάν κάποιος μισθωτός λαμβάνει 900 ευρώ τον μήνα και επιλέξει για την απασχόλησή του με «μπλοκάκι» να ασφαλιστεί στην 3η ασφαλιστική κατηγορία, θα χρειαστεί να καταβάλει επιπλέον εισφορές για τη δεύτερη απασχόληση, της τάξης των 77,23 ευρώ (68,76 ευρώ για κύρια και 8,47 ευρώ για υγεία). Εάν ο ίδιος μισθωτός, με τα 900 ευρώ μισθό, επιλέξει για το «μπλοκάκι» να ασφαλιστεί στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, θα πρέπει να πληρώσει για την κύρια ασφάλιση διαφορά της τάξης των 23,94 ευρώ και για υγεία 9,43, ήτοι 33,37 ευρώ τον μήνα, επιπλέον εισφορές.

Υπενθυμίζεται ότι οι μη μισθωτοί θα πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία έως την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου. Εφόσον δεν επιλέξουν, θα παραμείνουν στην ασφαλιστική κατηγορία που είχαν επιλέξει το 2022. Οσο για την παράλληλη απασχόληση, ήδη ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση για το 2021 και εντός του έτους θα τρέξει –με γρηγορότερους ρυθμούς σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ– και για το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή