Mε οριακή πτώση 0,04% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Mε οριακή πτώση 0,04% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις 1.033,02 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στα 93,95 εκατ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ελέγχοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, τη στιγμή που το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν έντονα επιφυλακτικό καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, τα νέα οικονομικά δεδομένα καθώς και τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύουν οι εισηγμένες.

Με την αγορά να πλησιάζει κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, εγχώριοι αναλυτές πάντως προειδοποιούν για την πιθανότητα μιας διορθωτικής κίνησης στο Χ.Α., έπειτα από επτά εβδομάδες ανόδου, και στο επίκεντρο, σε ένα τέτοιο σενάριο, θα είναι ο τζίρος, δηλαδή η στάση που θα τηρήσουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,04% στις 1.033,02 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 93,95 εκατ. ευρώ, με το 40% να οφείλεται σε πακέτα, ενώ σχεδόν το μισό του όγκου (37,4 εκατ. από τα συνολικά 73 εκατ. τεμάχια) διακινήθηκε στη μετοχή της MIG.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,13% στις 2.511,09 μονάδες, ενώ στο +0,04% και στις 1.573,66 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν Aegean και Autohellas, στο +1,83% ακολούθησε η «Ελλάκτωρ», ενώ με μικρά κέρδη κάτω του 1% κινήθηκαν οι HELLENiQ ENERGY, ΟΛΠ, Jumbo και Titan. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι Βιοχάλκο, Motor Oil, Quest, Lamda Developmentκαι Σαράντης, ενώ με πτώση άνω του 1% οι ΟΠΑΠ και Coca-Cola.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 1,03% στις 802,05 μονάδες, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει στο +2,95%, ενώ με κέρδη 1,35% έκλεισε η Εθνική, στο +1,17% η Eurobank και απώλειες 0,40% σημείωσε η Alpha Bank.

Μία απότομη διόρθωση που θα βοηθήσει την αγορά να πάρει δυνάμεις, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά κάποια στιγμή, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία είναι η δημιουργία μετρητών μέχρι να δείξει η αγορά τις προθέσεις της ή πολύ αυστηρές ρευστοποιήσεις. Τεχνικά οι 1.035-1.050 μονάδες είναι ένα επίπεδο που μπορεί να προβληματίσει ή να βγάλει μία διόρθωση. Σε περίπτωση διόρθωσης το πρώτο σημαντικό επίπεδο στήριξης είναι λίγο κάτω από τις 1.000 μονάδες. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση των 1.050 θα μπορούσε να δώσει άμεσα συνέχιση της ανόδου.

Κατά την Beta Securities, η πρώτη σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση είναι στις 1.048-1.040 μονάδες, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η οκταετής περιήγηση της αγοράς κάτω από τις 1.000 μονάδες, και η υπέρβαση αυτού του επιπέδου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η τρέχουσα εβδομάδα, όπως εκτιμά, συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες για ένα μικρό διορθωτικό πισωγύρισμα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, σημειώνει πως συνεχίζει να είναι επιφυλακτικός βραχυπρόθεσμα ανησυχώντας κυρίως για το διεθνές κλίμα. Το άνω εύρος των εκτιμήσεών του διατηρείται στις 1.050 μονάδες, αλλά αναβαθμίζεται το κάτω όριο στις 960 μονάδες για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή