Startups: 38η πιο φιλική χώρα παγκοσμίως η Ελλάδα

Startups: 38η πιο φιλική χώρα παγκοσμίως η Ελλάδα

«Αλματα» συνεχίζει να κάνει το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 100 πιο φιλικές για τις startups παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την 38η θέση στη σχετική κατάταξη της Startup Blink

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αλματα» συνεχίζει να κάνει το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 100 πιο φιλικές για τις startups παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την 38η θέση στη σχετική κατάταξη της Startup Blink.

Οι χώρες που συγκαταλέγονται στη λίστα «top 100 startups business-friendly countries in 2022» παρέχουν στους επιχειρηματίες πολύ καλές υποδομές αλλά και γενικότερα επιχειρηματικές ευκαιρίες που βοηθούν στη λειτουργία μιας startup. H χώρα μας σημείωσε άνοδο 16 θέσεων το 2022 σε σύγκριση με τη χρονιά που προηγήθηκε, ακολουθούμενη από την Κίνα (39η), τη Βουλγαρία (40ή), τη Ρωσία (41η), τη Χιλή (42η).

Ο δείκτης αξιολόγησης του φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που έχουν αναπτύξει οι χώρες για την άνθηση νεοφυών επιχειρήσεων (business score) λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η ταχύτητα του Διαδικτύου, οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, η διαθεσιμότητα τεχνολογικών υπηρεσιών, ο κατά κεφαλήν αριθμός διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, η ποιότητα των πανεπιστημίων, το επίπεδο των αγγλικών, ο δείκτης καινοτομίας, το ρυθμιστικό περιβάλλον, το πόσο ευνοϊκό είναι το περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα κ.ά.

Startups: 38η πιο φιλική χώρα παγκοσμίως η Ελλάδα-1

Ανέβηκε 16 θέσεις το 2022 σε σύγκριση με το 2021 στη σχετική κατάταξη της Startup Blink.

Οπως αναφέρει το Startup Blink, οργανισμός που χαρτογραφεί και αξιολογεί τα startups οικοσυστήματα 1.000 πόλεων σε 100 χώρες παγκοσμίως, η Ευρώπη πρωτοστατεί στη σχετική λίστα, αφού μεταξύ των κορυφαίων 30 πιο φιλικών χωρών εκπροσωπείται με 21 κράτη, η περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού με 5, η Βόρεια Αμερική με 2 και η Μέση Ανατολή και Αφρική με 2. Μεταξύ των 100 κορυφαίων χωρών για την ανάπτυξη των startups, το 70% φιλοξενείται στην Ευρώπη, το 13,3% στην περιοχή της Ασίας, το 6,7% στην Ασία – Ειρηνικός, ενώ αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στη Νότια Αμερική. Ενα μικρότερο ποσοστό από τη σχετική κατάταξη, της τάξης του 3,3%, καταλαμβάνουν χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Μεταξύ 2021 και 2022, το Λουξεμβούργο, η Σιγκαπούρη και η Λετονία είναι οι χώρες που πέτυχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση της θέσης τους. Το Λουξεμβούργο αναρριχήθηκε από την 41η θέση της κατάταξης στην 30ή, η Σιγκαπούρη βρέθηκε από την 28η στη 17η, ενώ η Λετονία από την 36η θέση ανέβηκε στην 27η. Αντιθέτως, ο μεγάλος πρωταγωνιστής, οι ΗΠΑ, έχασε μεταξύ 2021 και 2022 πέντε θέσεις, ενώ η Δανία και η Νορβηγία που συγκαταλέγονται στο top 5 των πιο φιλικών χωρών του κόσμου για τις startups, αναρριχήθηκαν 2 θέσεις. Χαμηλά στην κατάταξη εντοπίζονται χώρες όπως το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, το Κουβέιτ αλλά και η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, ενώ η Κύπρος καταλαμβάνει την 52η θέση, σημειώνοντας άνοδο 5 θέσεων σε σύγκριση με τη χρονιά που προηγήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή