Έλλειμμα-ρεκόρ 25 δισ. δολαρίων στη Ρωσία λόγω κυρώσεων

Έλλειμμα-ρεκόρ 25 δισ. δολαρίων στη Ρωσία λόγω κυρώσεων

Μειώθηκαν κατά 46% τα έσοδά της από πετρέλαιο και αέριο τον Ιανουάριο

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιπτώσεις των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στη δημοσιονομική εικόνα της Ρωσίας καθώς μειώνονται τα έσοδά της και αυξάνονται οι αμυντικές της δαπάνες με αποτέλεσμα να διευρύνεται το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Τον Ιανουάριο η Ρωσία εμφάνισε δημοσιονομικό έλλειμμα 1,76 τρισ. ρουβλίων, ποσό αντίστοιχο σχεδόν των 25 δισ. δολαρίων, συγκεκριμένα 24,78 δισ. δολ., που ήταν το υψηλότερο για τον συγκεκριμένο μήνα, τουλάχιστον από το 1998 και μετά. Αιτία είναι βέβαια η μείωση των εσόδων της Μόσχας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 46% σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο. Στο μεταξύ, στο ίδιο χρονικό διάστημα οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 59%, καθώς η Μόσχα αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, αιτία ήταν η πτώση στις τιμές του αργού Ουραλίων που αποτελούν το κύριο μέρος των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου αλλά και η σημαντική πτώση στις εξαγωγές φυσικού αερίου. Η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων της Δύσης, οι οποίες περιλαμβάνουν πλέον την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις περισσότερες εισαγωγές αργού και διυλισμένων καυσίμων διά θαλάσσης, καθώς και το πλαφόν στις τιμές από το G7.

Τον Ιανουάριο, η τιμή του αργού Ουραλίων διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 49,48 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά προπαντός η τιμή αυτή ήταν πολύ χαμηλότερη από τα 70 δολ. το βαρέλι που προβλέπει η Μόσχα στον προϋπολογισμό της. Σε ό,τι αφορά το Brent κινήθηκε στα 77,82 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο. Παράλληλα, όμως, και τα έσοδα της Ρωσίας εκτός των υδρογονανθράκων μειώθηκαν κατά 28% τον Ιανουάριο, με το υπουργείο Οικονομικών να αποδίδει την εξέλιξη, εν μέρει, στην αλλαγή των κανόνων για τον ΦΠΑ.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών επιμένει πως παραμένει στην πορεία που έχει χαράξει για την επίτευξη των δημοσιονομικών του στόχων για το τρέχον έτος. Σύμφωνα, πάντως, με τη Ναταλία Λαβρόβα, κορυφαία οικονομολόγο της επενδυτικής τράπεζας BCS Global Markets, είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας που η Μόσχα έχει αυξήσει τις δαπάνες τόσο δραστικά και μάλιστα ενώ τα έσοδά της σημειώνουν ραγδαία πτώση. Μιλώντας στους Financial Times, τόνισε μάλιστα πως «η τελευταία φορά που είδαμε κάτι αντίστοιχο ήταν το 2015 όταν αυξήθηκαν δραματικά οι δαπάνες για την εθνική άμυνα». Προσθέτει, ωστόσο, πως η διαφορά ανάμεσα στο σήμερα και στο 2015 είναι πως τότε δεν είχε σημειωθεί τέτοια σημαντική πτώση των εσόδων του κράτους. Η ίδια υπογράμμισε πως το μοναδικό στοιχείο με το οποίο θα μπορούσε να συγκριθεί η πτώση που σημειώνουν τώρα τα φορολογικά έσοδα της Μόσχας ήταν η αντίστοιχη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη του 2020. Και κατέληξε πως «είναι σαφές ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική μας ισορροπία».

Η τιμή του αργού Ουραλίων τον πρώτο μήνα του 2023 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 49,48 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2020.

Προκειμένου, πάντως, να αναπληρώσει τα έσοδά της και να καλύψει το κενό που έχει δημιουργήσει στις εξαγωγές της το εμπάργκο από την Ε.Ε., η Μόσχα έχει στραφεί σε άλλες αγορές και κατά κύριο λόγο στην Κίνα και στην Ινδία. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο το 70% των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου πουλήθηκε στην Ινδία, που σημειωτέον είναι τρίτη στον κόσμο σε κατανάλωση πετρελαίου και αντιπροσωπεύει το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Ετσι η Ινδία έχει εξελιχθεί στον υπ’ αριθμόν ένα πελάτη της Μόσχας σε ό,τι αφορά το αργό Ουραλίων, το οποίο αγοράζει βέβαια με μεγάλη έκπτωση. Τον Δεκέμβριο μάλιστα οι εισαγωγές της σε πετρέλαιο εκτοξεύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών καθώς έσπευσε να επωφεληθεί από τις μεγάλες εκπτώσεις και να αγοράσει μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού. Και όπως τόνισε σε δημοσιογράφους ο Ινδός υπουργός Ενέργειας Σινγκ Πούρι, «η χώρα δεν επέτρεψε στις γεωπολιτικές εντάσεις ούτε στην πανδημία ή σε οποιονδήποτε άλλον παράγοντα να μπει εμπόδιο στη δυνατότητά της να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προμήθειες για τους καταναλωτές της».

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι πούλησε 3,6 τόνους χρυσού καθώς και 2,3 δισ. γουάν από το κρατικό επενδυτικό ταμείο τον Ιανουάριο για να βοηθήσει στην κάλυψη του ελλείμματος. Το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών αποθεματικών της Ρωσίας έχει «παγώσει» λόγω των διεθνών κυρώσεων. Το υπουργείο είπε ότι πιστεύει πως μπορεί ακόμη να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή