Κίνα: Κατά 2,6 τρισ. δολ. αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις το 2022

Κίνα: Κατά 2,6 τρισ. δολ. αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις το 2022

Καταλυτικός ο ρόλος τους στην επανεκκίνηση της οικονομίας

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως καταλύτης στην ανάπτυξη της Κίνας εκτιμάται πως θα δράσει η εξαναγκαστικά λιτή ζωή που έκαναν τα τελευταία τρία χρόνια οι Κινέζοι εξαιτίας των αλλεπάλληλων lockdowns και της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό. Λαός παραδοσιακά ολιγαρκής, οι Κινέζοι στη διάρκεια των περιόδων που πέρασαν κλεισμένοι στα σπίτια τους αποταμίευαν συστηματικά. Την τελευταία χρονιά της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό, το περασμένο έτος, αποταμίευσαν το ιλιγγιώδες ποσό των 2,6 τρισ. δολ. Τώρα η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα και η οικονομία κάνει επανεκκίνηση και καταναλώνουν γενναιόδωρα σε όσα στερήθηκαν επί τρία χρόνια και ήδη τονώνουν την κινεζική οικονομία. Ενόψει της περαιτέρω βελτίωσης που αναμένεται να επιφέρουν οι δαπάνες των νοικοκυριών, ο οίκος Fitch αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανέφερε συγκεκριμένα ότι η συνολική αποταμίευση των κινεζικών νοικοκυριών αυξήθηκε το 2022 κατά 17,84 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 2,6 τρισ. δολ., που σημαίνει ότι σημείωσε αύξηση 80% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021. Αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 του συνολικού εισοδήματος των κινεζικών νοικοκυριών που προ πανδημίας αποταμίευαν περίπου το 20% του εισοδήματός τους. Από τη στιγμή, όμως, που ήρθησαν οι περιορισμοί, οι Κινέζοι καταναλωτές απολαμβάνουν όσο ποτέ τη δυνατότητά τους να δαπανήσουν για κρατήσεις σε ξενοδοχεία και πακέτα διακοπών, σε εισιτήρια για κινηματογραφικές ταινίες και σε δείπνα σε ρεστοράν. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στη διάρκεια του επταήμερου εορτασμού του κινεζικού νέου έτους ταξίδεψαν περισσότεροι από 300 εκατ. Κινέζοι και δαπάνησαν στις διακοπές τους 56 δισ. δολ., ποσό κατά 30% υψηλότερο από εκείνο του αντίστοιχου επταημέρου του περασμένου έτους. Oπως, άλλωστε, αναφέρουν οι φορολογικές αρχές, οι πωλήσεις καταναλωτικών ειδών βρίσκονται πλέον σε επίπεδα κατά 12% υψηλότερα από τα προ πανδημίας.

Σύμφωνα με την ταξιδιωτική εταιρεία Tongcheng Travel, οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία δεκαπλασιάστηκαν σε ορισμένους ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι οι πόλεις Σιάν και Λιουγιάνγκ. Στο μουσείο με τον διάσημο «Πήλινο Στρατό», τον Στρατό του αυτοκράτορα Κινσιχουάνγκ στη Σιάν, υπήρχε τέτοιος συνωστισμός ώστε οι επισκέπτες διαμαρτύρονταν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν έβλεπαν παρά ο ένας τον άλλον και όχι τα αγάλματα. Επιπλέον, τον περασμένο μήνα η αξία των εισιτηρίων που έκοψαν οι μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες υπερέβη το 1,5 δισ. δολ., καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί ποτέ μήνα Ιανουάριο. Oπως αναφέρει η Κινεζική Eνωση Κινηματογράφων, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μία έκτακτη εβδομάδα αργιών, στη διάρκεια της οποίας οι κινηματογραφικές αίθουσες έκοψαν 129 εκατ. εισιτήρια.

Η Fitch αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο 5% για το 2023, από 4,1% της προηγούμενης εκτίμησής της.

Oλα αυτά έχουν τονώσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, με την αλυσίδα καταστημάτων Xiabuxiabu να έχει σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων και να έχει ανοίξει 34 νέα καταστήματα στη διάρκεια του περασμένου μήνα. Eτσι, η Fitch Ratings αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο 5% για το 2023, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή της τον περασμένο Δεκέμβριο μιλούσε μόνο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,1%.

Ο εν λόγω οίκος παραδόξως βασίζει την πρόβλεψή του στην εκτίμηση της UBS ότι η αποταμίευση των κινεζικών νοικοκυριών κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στα 590 και τα 678 δισ. δολ., ποσό πολύ μικρότερο από τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Κίνας. Ωστόσο, ο εν λόγω οίκος διαπιστώνει πως αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων «η κατανάλωση και η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτουν στην Κίνα πολύ ταχύτερα απ’ όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί». Παράλληλα, η Fitch επικαλείται τα τελευταία στοιχεία που φέρουν τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών στους ζωτικούς τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών να καταγράφει σημαντική άνοδο, σηματοδοτώντας ανάπτυξη στους δύο κλάδους. Από την πλευρά της, πάντως, η UBS είναι σαφώς πιο επιφυλακτική ως προς το κατά πόσον πρόκειται τα κινεζικά νοικοκυριά να δαπανήσουν γενναιόδωρα τις αποταμιεύσεις τους και τονίζει πως «το πλεόνασμα αποταμίευσης ίσως δεν δαπανηθεί πλήρως, ούτε πολύ γρήγορα μέσα στο 2023». Η ελβετική τράπεζα προβλέπει, ειδικότερα, πως φέτος η κατανάλωση των νοικοκυριών θα αυξηθεί κατά 10% με 11%, ενώ ο οικονομολόγος της Γουάνγκ Τάο τονίζει πως «δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως ούτε η απασχόληση ούτε τα εισοδήματα των νοικοκυριών, γι’ αυτό και μπορεί να μην ανακάμψει πλήρως η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι καταναλωτές να παραμείνουν επιφυλακτικοί». Ο ίδιος προβλέπει πως θα ανακάμψει πλήρως η κατανάλωση στη χώρα από το 2024 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή