Ιλιγγιώδη κέρδη για έξι πετρελαϊκούς ομίλους

Ιλιγγιώδη κέρδη για έξι πετρελαϊκούς ομίλους

Υπερδιπλασιάστηκαν, στα 219 δισ. δολ., το 2022 λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και του «μαύρου χρυσού»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάτι αποδείχθηκε εντυπωσιακό στην οικονομική ειδησεογραφία της εβδομάδας, ήταν τα δυσθεώρητα κέρδη των απανταχού πετρελαϊκών ομίλων της Δύσης, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν στα 219 δισ. δολάρια. Και αυτό αφενός τους δίνει τη δυνατότητα να περιορίσουν το χρέος τους, αφετέρου εντείνει τις οργισμένες εκκλήσεις για επιβολή εφάπαξ φόρων σε αυτό τον πακτωλό εσόδων, την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στους υψηλούς λογαριασμούς. Πέραν τούτων, οι επιχειρήσεις ανακοινώνουν αυξήσεις δαπανών, ενώ απομακρύνονται ώς ένα βαθμό από τους μεγαλόπνοους περιβαλλοντικούς στόχους τους για ελάττωση των εκπομπών ρύπων και στροφή δραστική στην καθαρή ενέργεια. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Ρόιτερς, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί χάρις στην υψηλή τιμή του φυσικού αερίου και του «μαύρου χρυσού» υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους και έσπασαν τα προηγούμενα ρεκόρ τους στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλωστε, αυτός ο δραστικός παράγοντας ανέτρεψε τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις φιλοδοξίες του κλάδου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Η διόγκωση των κερδών έδωσε στις εταιρείες πετρελαίου το περιθώριο να αυξήσουν τις δαπάνες για έργα ορυκτών καυσίμων, ήτοι πετρελαίου και φυσικού αερίου, και μια ευκαιρία σε ορισμένους να επανεξετάσουν τις στρατηγικές ταχείας ενεργειακής μετάβασης για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις για ασφάλεια εφοδιασμού, όπως προέκυψαν μετά τον πόλεμο.

BP, Chevron, Equinor, ExxonMobil, Shell και TotalEnergies κατέβαλαν, υπό τη μορφή μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών, ποσά-ρεκόρ της τάξης των 110 δισ. δολ.

Τα συνολικά κέρδη των 219 δισ. δολαρίων επέτρεψαν στις BP, Chevron, Equinor, ExxonMobil, Shell και TotalEnergies να διαθέσουν στους μετόχους τους μετρητά, ενώ στην περίπτωση της ΒΡ ειδικά το μέρισμα αυξήθηκε 10%. Αθροιστικά οι κορυφαίες δυτικές εταιρείες πετρελαίου κατέβαλαν, υπό τη μορφή μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών, ποσά ρεκόρ της τάξεως των 110 δισ. δολαρίων σε επενδυτές το 2022. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η νορβηγική Equinor ανακοίνωσε χθες Τετάρτη διπλασιασμό των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών το 2022 στα 74,9 δισ. δολάρια λόγω της αύξησης των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, διότι κατέστη ο μεγαλύτερος προμηθευτής του για τη Γηραιά Ηπειρο μετά τη μείωση των παραδόσεων της ρωσικής Gazprom.

Οι εταιρείες πετρελαίου αποχώρησαν πέρυσι επίσης από τη Ρωσία, μια μεγάλη παραγωγό ενέργειας, οδηγώντας σε τεράστιες απομειώσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξόδου της BP, η οποία αποτιμάται σε 24 δισ. δολάρια από το μερίδιό της, 19,75%, στον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft. Παρά ταύτα, η ΒΡ ανακοίνωσε την Τρίτη υπερκέρδη, τα οποία έφθασαν τα 27,6 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2008 των 26 δισ. δολαρίων. Η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η πτώση των επιπέδων χρέους και η απότομη πτώση των ρωσικών προμηθειών στην Ευρώπη ώθησαν επίσης τα διοικητικά συμβούλια να αυξήσουν τις δαπάνες για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, καθώς οι κυβερνήσεις έδωσαν προτεραιότητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού. Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής TotalEnergies, Πατρίκ Πουαγιέν, αφότου η εταιρεία εμφάνισε χθες κέρδη ρεκόρ του 2022, στα 36,2 δισ. δολάρια, υπογράμμισε ότι το παγκόσμιο σκηνικό παραμένει πολύ ευνοϊκό για τις ενεργειακές εταιρείες, ενώ η χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό στην Κίνα αυξάνει τη ζήτηση για το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή