Πράσινο φως για δύο διαγωνισμούς ΣΔΙΤ 400 εκατ. ευρώ

Πράσινο φως για δύο διαγωνισμούς ΣΔΙΤ 400 εκατ. ευρώ

Πρόκειται για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού άξονα της Βόρειας Ελλάδας και την ανέγερση δικαστηρίων σε Ρέθυμνο και Κρήτη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως πήρε από τη διυπουργική επιτροπή έργων ΣΔΙΤ το έργο που αφορά την ανάταξη, αναβάθμιση και συντήρηση του σιδηροδρομικού άξονα Βόρειας Ελλάδας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός που δημοπρατεί ο ΟΣΕ με τη μορφή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, έγκριση από την επιτροπή έργων ΣΔΙΤ έλαβε και το έργο που αφορά τα δικαστικά μέγαρα Κρήτης και περιλαμβάνει την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο και την ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο έργο, πληροφορίες αναφέρουν πως ο διαγωνισμός είναι πιθανόν να βγει στον «αέρα» σε περίπου δύο μήνες, με τον ΟΣΕ να στοχεύει στην ανάδειξη αναδόχου για το έργο προς τα τέλη του 2023. Η προτεινόμενη σύμπραξη ύψους περίπου 300 εκατ. αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου σιδηροδρομικού άξονα Βόρειας Ελλάδας, μέσω εργασιών ανάταξης σε σημεία όπου το δίκτυο έχει υποστεί σημαντικές φθορές, καθώς και συντήρηση του δικτύου στα προβλεπόμενα επίπεδα ποιοτικής λειτουργίας του. Ο ανάδοχος θα κληθεί να αναλάβει για περίπου 20 χρόνια τόσο τις εργασίες ανάταξης του δικτύου όσο και τη συντήρησή του.

Μέρος αυτού του έργου, ήτοι περίπου 80 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το συνολικό μήκος γραμμών στο οποίο θα γίνουν παρεμβάσεις υπολογίζεται στα 481,76 χιλιόμετρα από τον σιδηροδρομικό σταθμό Στρυμόνα έως τον σιδηροδρομικό σταθμό Αλεξανδρούπολης, τον σταθμό Πλατέος έως τον Σ.Σ Νέου Καυκάσου και από το Μεσονήσι έως τον Σ.Σ Φλώρινας. Παράλληλα, προβλέπεται και η ανακαίνιση – αναβάθμιση της υποδομής της σιδηροδρομικής γραμμής, μικρά και μεγάλα τεχνικά (γέφυρες), κτιριακές εγκαταστάσεις επιβατών και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ώστε το σιδηροδρομικό δίκτυο να υποστηρίζει σύγχρονα τρένα. Το συγκεκριμένο έργο θα λειτουργήσει ως πιλότος για τα υπόλοιπα έργα ΣΔΙΤ που αναμένεται να «τρέξουν» σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με πηγές του ΟΣΕ να διευκρινίζουν πως δεν υπάρχουν εργολαβίες σε εξέλιξη στο βόρειο τμήμα, γεγονός που δεν θα καθυστερήσει την υλοποίηση του ΣΔΙΤ. Το δεύτερο έργο αφορά την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο και την ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου, στην Κρήτη, με κατασκευαστικό κόστος 45,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και κόστος επένδυσης στα 75,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή του νέου βιοκλιματικού δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, εξασφαλίζοντας σε εργαζομένους και πολίτες ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας όπου καθίσταται ταχύτερη, ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη η διαχείριση της δικαστηριακής ύλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή