Διαλύονται τα σύννεφα της ύφεσης πάνω από την Ε.Ε.

Διαλύονται τα σύννεφα της ύφεσης πάνω από την Ε.Ε.

«Τα μαύρα σύννεφα διαλύονται», είναι το σχόλιο της Deutsche Bank για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς προχωράει στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 0,5%

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα μαύρα σύννεφα διαλύονται», είναι το σχόλιο της Deutsche Bank για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς προχωράει στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 0,5%. Για το 2024 ο γερμανικός επενδυτικός οίκος περιμένει ανάπτυξη 1%.

Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση φέτος τον χειμώνα, καθώς η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης βελτιώνει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης μέσω τριών βασικών καναλιών, σημειώνουν οι αναλυτές:

– Χαμηλότερη αβεβαιότητα.

– Μείωση του σοκ στο πραγματικό εισόδημα.

Η Deutsche Bank προχωράει σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 0,5%.

– Μικρότερο σοκ στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, υπάρχουν δύο ακόμη παράγοντες που επηρεάζουν, αν και σε μικρότερο βαθμό, την ανάπτυξη:

– Το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας μετά τα lockdowns του κορωνοϊού, που αναμένεται να προσθέσει περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2023.

– Η μεγαλύτερη νομισματική σύσφιγξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Deutsche Bank έχει αναθεωρήσει τα επίπεδα στα οποία περιμένει ότι θα καταλήξει το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,25% από το 3%, ενώ βλέπει κινδύνους για ακόμη υψηλότερα επιτόκια.

Οι αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι έως τα μέσα του 2024 η ΕΚΤ θα έχει επιτύχει την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, επιτρέποντας την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο, μέχρι τα επίπεδα του 1,75%. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 2,7% το 2023, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις προοπτικές. Αντίθετα, το άνοιγμα της Κίνας συμβάλλει στην αναβάθμιση των προβλέψεων. Στις ΗΠΑ, ο οίκος περιμένει μια επιβράδυνση, πριν η οικονομία μπει σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με το τρέχον έτος να κλείνει με ανάπτυξη 1% και το 2024 με 0,3%. Συνεπώς, η Deutsche Bank περιμένει αυξήσεις των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και τον Μάιο, με το κόστος χρήματος να καταλήγει στο 5,125% το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή