Δεν έγιναν αποδεκτά τα αιτήματα εμπόρων

Δεν έγιναν αποδεκτά τα αιτήματα εμπόρων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου που ανέμενε ότι έστω στο παρά πέντε ο υπουργός Ανάπτυξης θα προχωρούσε σε αλλαγές όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές το βράδυ. Αν και οι έμποροι είχαν ζητήσει τα καταστήματα να είναι ανοιχτά την Κυριακή μετά την Black Friday, αντί για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, καθώς και μια δεύτερη Κυριακή στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, αντί για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα. Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι ειδικά η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή μετά την Black Friday δοκιμάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο με ιδιαίτερη επιτυχία. Σε ό,τι αφορά πιο «τολμηρές» αλλαγές για τις Κυριακές, που είχαν συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα, αυτές αποφεύχθηκαν ενόψει εκλογών. Σημειώνεται, πάντως, ότι θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα λειτουργίας των μίνι μάρκετ όλες τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας.

Πρόγραμμα απασχόλησης για 10.000 ανέργους

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσλάβουν επιδοτούμενους ανέργους ηλικίας 18-30 ετών, προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, αφορά την πρόσληψη 10.000 ανέργων με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει διάρκεια 7 μηνών.  Η μηνιαία αποζημίωση, ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, θα καταβάλλονται στους ωφελουμένους από τη ΔΥΠΑ.

Κέντρα καινοτομίας στις 13 περιφέρειες

Τη δημιουργία κέντρων καινοτομίας στις 13 περιφέρειες της χώρας προβλέπει το έργο 5,5 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Προβλέπεται η κατάρτιση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάλληλων ανά ηλικιακή κατηγορία, τα οποία θα υποστηρίζουν και θα εμβαθύνουν σε θέματα αιχμής των αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών. Οι θεματικές που θα καλύπτουν τα κέντρα καινοτομίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επαυξημένη πραγματικότητα, την εικονική πραγματικότητα και ρομποτική, και τη μηχανική μάθηση.   

Στο 3,8% το ποσοστό Κούτρα στην Intrakat

Επιβεβαιώθηκε και τυπικά η αποεπένδυση του κ. Δημήτρη Κούτρα από την Intrakat, καθώς μετά τις πωλήσεις των δικαιωμάτων στις οποίες προχώρησε, στο πλαίσιο της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου της εισηγμένης, το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο υπέστη μια ακόμα υποχώρηση και βρίσκεται στο 3,8%. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αύξηση κεφαλαίου, κατά την οποία το ποσοστό του κ. Κούτρα υφίσταται μείωση (dilution), καθώς δεν είχε ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του σε καμία από τις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Ηδη άλλωστε ο «βετεράνος» των κατασκευών ετοιμάζεται για την πλήρη επάνοδό του, μέσω της εξαγοράς της Ακτωρ, σε συνεργασία με τη Wade Adams. 

Ο… πληθωρισμός της πίτσας στην Ε.Ε.

Το κόστος της πίτσας και του κις, που αγοράζονται από τα καταστήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυξήθηκε κατά 16% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως  ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat. Το 2021 το κόστος της πίτσας στην Ε.Ε. είχε αυξηθεί κατά μόλις 2% σε σχέση με το 2020. Οι καταναλωτές της Ε.Ε. θα πρέπει να ψάξουν βαθύτερα στις τσέπες τους για να απολαύσουν ένα κομμάτι από το πιο διάσημο γρήγορο φαγητό της Ιταλίας. Πάντως, ο… πληθωρισμός της πίτσας διέφερε πάρα πολύ στην Ε.Ε., με την Ουγγαρία να βρίσκεται στην κορυφή της λίστα της Eurostat με ετήσια αύξηση τιμών 46%, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία κατά 39% και 37% αντίστοιχα. Οι μικρότερες αυξήσεις τιμών στην πίτσα και το κις, συγκεντρωμένες στον νέο δείκτη της Eurostat, καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+7%), στην Ιταλία (+10%) και τη Γαλλία (+13%), ενώ η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση λίγο πάνω από το 15%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή