Ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα επιτόκια της Fed

Ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα επιτόκια της Fed

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία έκθεση για τις θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα των ΗΠΑ αποδείχθηκε σημαντικά ισχυρότερη από όσο αναμενόταν, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλό βαθμό στενότητας και οι εκτιμήσεις μέρους των επενδυτών για ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων από τη Fed σύντομα και για στροφή σε μια περισσότερο υποστηρικτική νομισματική πολιτική μέσω χαμηλότερων επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους, ενδεχομένως αποδειχθούν πρόωρες. Συγκεκριμένα, η οικονομία των ΗΠΑ δημιούργησε 517.000 νέες θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2022, το ποσοστό ανεργίας σημείωσε απρόσμενη πτώση από το 3,5% στο 3,4%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 53 ετών, και ο ρυθμός αύξησης των μέσων ωριαίων αποδοχών, αν και κατέγραψε νέα επιβράδυνση στο 4,4% ετησίως από 4,8% τον προηγούμενο μήνα, παρέμεινε υψηλότερα από τα επίπεδα του 3,0 με 3,5%, που θεωρούνται συμβατά με τον στόχο πληθωρισμού της Fed.

Στον απόηχο των ισχυρών αυτών στοιχείων, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε σε ομιλία του στο Economic Club της Ουάσιγκτον, την Τρίτη, ότι χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια και διατήρηση περιοριστικής πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί εγκαίρως η επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο. Επισήμανε, δε, ότι τα ιδιαίτερα ισχυρά στοιχεία απασχόλησης είναι συμβατά με την άποψη της Fed πως ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει τόσο γρήγορα όσο αναμένουν οι αγορές. Ανάλογο, και ενδεχομένως πιο επιθετικό ύφος, υιοθέτησαν σε ομιλίες τους αρκετοί αξιωματούχοι της Fed τις επόμενες ημέρες, δίνοντας την εντύπωση ότι η τράπεζα αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερων αυξήσεων τους επόμενους μήνες. Επηρεασμένη από τις «επιθετικές» αυτές δηλώσεις, αλλά κυρίως από τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας, η προθεσμιακή αγορά αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Συγκεκριμένα, προβλέπει τώρα ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed το καλοκαίρι του 2023 με τερματικό επιτόκιο 5,15%, έναντι 4,80% πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης, ενώ προεξοφλεί παράλληλα μείωση στο τέλος του έτους μόλις 25 μ.β., έναντι 50 μ.β. πριν από μία εβδομάδα.

Δεδομένων των ανωτέρω συνθηκών, οι αγορές των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς και οι αντίστοιχες της Ευρώπης, επηρεασμένες από δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ που υποστήριξαν το ενδεχόμενο η τράπεζα να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων και το β΄ τρίμηνο του έτους. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο κέρδισε έδαφος, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να υποχωρεί κάτω από την περιοχή του 1,07 για πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή