Διόρθωση ενώ το Χ.Α. βρίσκεται στα υψηλά 8 ετών

Διόρθωση ενώ το Χ.Α. βρίσκεται στα υψηλά 8 ετών

Μικρές απώλειες 0,63% – Παραμένει πάνω από τις 1.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς διόρθωσης κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον Γενικό Δείκτη από το να καταγράψει την όγδοη εβδομάδα συνεχούς ανόδου, ένα ρεκόρ που δεν έχει σημειωθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία (από το 2012). Η οπισθοχώρηση, η οποία ήταν περιορισμένη σε σχέση με αυτή της Ευρώπης, θεωρείται απόλυτα λογική, έπειτα και από το ισχυρό θετικό σερί που ώθησε το Χ.Α. σε υψηλά 8,5 ετών, καθώς δίνει στην αγορά και στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια περιθώρια για ανασύνταξη.

Η ανοδική τάση δεν έχει σε καμία περίπτωση αλλάξει, καθώς για να συμβεί αυτό θα πρέπει το Χ.Α. να χάσει τις 1.000 μονάδες, κάτι το οποίο επί του παρόντος δεν φαίνεται άμεσα εφικτό, αφού οι όγκοι είναι υποστηρικτικοί και η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών βοηθά στη γρήγορη απορρόφηση των σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, όπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,63% στις 1.068,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 142,68 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 2.609,64 μονάδες, στο -0,66% και στις 1.600,28 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,43%, στις 839,23 μονάδες.

Η πτώση, η οποία ήταν περιορισμένη σε σχέση με αυτή της Ευρώπης, θεωρείται λογική.

Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά έκλεισαν μόνο ΟΠΑΠ (+4,55%), Motor Oil (+3,18%), ΟΛΠ (+1,12%) και Τράπεζα Πειραιώς (+0,48%). Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -5,53% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 3% οι Βιοχάλκο, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Quest και Σαράντης.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,36% και ο τραπεζικός κατά 5,71%.

Το «κλείδωμα» κάποιας ρευστότητας από γρήγορα χαρτοφυλάκια μπορεί να θεωρηθεί κίνηση εντός προγράμματος, καθώς στις πρώτες 28 συνεδριάσεις του 2023 ο Γενικός Δείκτης έφθασε να καταγράφει κέρδη 15,6%, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Τα καλά νέα για την αγορά, όπως σημειώνει, δεν έχουν να κάνουν μόνο με την άνοδο των αποτιμήσεων αλλά και με τη σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, η οποία έχει εδραιωθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή