Επιδοτήσεις 380 εκατ. για επενδυτικά σχέδια σε λιγνιτικές περιοχές

Επιδοτήσεις 380 εκατ. για επενδυτικά σχέδια σε λιγνιτικές περιοχές

Πώς κατανέμονται τα κονδύλια του πέμπτου καθεστώτος του νέου αναπτυξιακού νόμου «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανακοίνωση της προκήρυξης του πέμπτου καθεστώτος του νέου αναπτυξιακού νόμου προχώρησε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πρόκειται για το καθεστώς «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν επενδυτικά σχέδια στις πρώην λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ και αντλεί αυτούς τους πόρους από το συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027 (ΠΔΑΜ 2021-2027), από το οποίο τα 266 εκατ. ευρώ κατανέμονται για ενισχύσεις επενδυτικών σχεδίων στη Δυτική Μακεδονία και τα υπόλοιπα 114 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις επενδυτικών σχεδίων στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ειδικότερα, ο συνολικός προϋπολογισμός κατανέμεται γεωγραφικά ως εξής:

α) ΕΣΔΙΜ (Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης) Δυτικής Μακεδονίας: το 70% του συνολικού προϋπολογισμού (266.000.000 ευρώ), εκ των οποίων 30% (79.800.000 ευρώ) σε κάθε μία από τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας και 20% (53.200.000 ευρώ) σε κάθε μία από τις περιφερειακές ενότητες Γρεβενών και Καστοριάς.

β) ΕΣΔΙΜ Μεγαλόπολης: 30% (114.000.000 ευρώ) του συνολικού προϋπολογισμού, εκ των οποίων 50% (57.000.000 ευρώ) στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης και 50% (57.000.000 ευρώ) ισοκατανέμονται στις περιοχές των όμορων Δήμων Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.

Το κίνητρο της επιχορήγησης και της επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης ορίζεται στα ανώτατα όρια (100%) του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και Φλώρινας και τον Δήμο Μεγαλόπολης και στο 90% στις περιφερειακές ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών και στους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 50%, για τις μεσαίες στο 60% και για τις μικρές και πολύ μικρές στο 70%.

Τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να έχουν προϋπολογισμό τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ όταν υποβάλλονται από μεγάλες επιχειρήσεις, 500.000 ευρώ όταν υποβάλλονται από μεσαίες επιχειρήσεις, 250.000 ευρώ όταν ο επενδυτικός φορέας είναι μικρή επιχείρηση και 100.000 ευρώ όταν πρόκειται για πολύ μικρή επιχείρηση.

Τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να περιλαμβάνουν παραγωγικές επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οδηγούν σε οικονομική διαφοροποίηση, εκσυγχρονισμό και μετατροπή, επενδύσεις στην ίδρυση νέων μονάδων που οδηγούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, επενδύσεις σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και επενδύσεις προώθησης της μεταφοράς προηγμένων τεχνολογιών, επενδύσεις στην ανάπτυξη τεχνολογίας στην ψηφιακή καινοτομία και την ψηφιακή συνδεσιμότητα, στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.

Επιπλέον, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υπέγραψαν την απόφαση για την έγκριση του χρηματοδοτικού προγράμματος «Χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας», συνολικού προϋπολογισμού 60.671.543 ευρώ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών του 2018 και του 2019 και πρόκειται να υλοποιηθεί τα έτη 2023-2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή