«Λουκέτα» και εξαγορές αλλάζουν το τοπίο στην εμφιάλωση νερού

«Λουκέτα» και εξαγορές αλλάζουν το τοπίο στην εμφιάλωση νερού

Διακοπή εργασιών για «Αθως», «Σαμαρίνα» λόγω αυξημένου κόστους λειτουργίας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λουκέτο» μέσα σε λίγους μήνες έβαλαν δύο εταιρείες εμφιάλωσης νερού, με την αγορά να αποδίδει την εξέλιξη αυτή στο αυξημένο κόστος λειτουργίας λόγω κυρίως των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ενεργειακό κόστος αλλά και στα υλικά συσκευασίας, ιδίως στο πλαστικό. Η αύξηση του κόστους λειτουργίας ήρθε στην πραγματικότητα ως η χαριστική βολή μετά την πανδημία, η οποία «νέκρωσε» για πολλούς μήνες τον τουρισμό και την εστίαση, κλάδους από τους οποίους προέρχονται κυρίως τα έσοδα των εταιρειών εμφιάλωσης νερού. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκτιμούν ότι τα «λουκέτα» στον κλάδο θα ήταν περισσότερα εάν την ίδια στιγμή κάποιες μικρές εταιρείες δεν εξαγοράζονταν από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι εταιρείες που προχώρησαν σε διακοπή των εργασιών τους είναι η «Αθως Εμφιαλωτική» που βρίσκεται στην περιοχή Καλύβες Πολυγύρου στη Χαλκιδική και η «Σαμαρίνα Φυσικό Μεταλλικό Νερό» με εγκαταστάσεις στο ομώνυμο χωριό των Γρεβενών και τμήμα logistics στη Λάρισα. Η πρώτη σταμάτησε να λειτουργεί στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει τα επόμενα χρόνια μοιάζει απίθανο, ενώ η δεύτερη έπαψε να λειτουργεί στα μέσα του περασμένου Αυγούστου. Μάλιστα οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της εταιρείας, η οποία διέθετε ένα ευρύ δίκτυο διανομής, ενημερώθηκαν ξαφνικά για την εξέλιξη αυτή μέσω email. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας τους το Πάσχα, ενδεχόμενο όμως που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Από επτά εταιρείες το 80% της εγχώριας παραγωγής – Ο κλάδος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω των υψηλών περιθωρίων κέρδους που έχει στο κανάλι εστίασης, ξενοδοχείων.

Η εταιρεία «Αθως Εμφιαλωτική» ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1989 με την κυκλοφορία του επιτραπέζιου νερού «Αθως», ενώ διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Χαλκιδική συνολικής έκτασης 8.000 τ.μ. Το νερό της είχε λάβει και τιμητικές διακρίσεις σε διεθνή διαγωνισμό στο Παρίσι, ενώ σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, οι πωλήσεις της το 2021 ανήλθαν σε 1,94 εκατ. ευρώ και εμφάνισε ζημίες ύψους 170.388,60 ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεών της στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ήταν 1,43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων βραχυπρόθεσμες 807.390,34 ευρώ. Η εκμετάλλευση του νερού της Σαμαρίνας ξεκίνησε το 1992. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για φυσικό μεταλλικό νερό, με παράγοντες του κλάδου προερχόμενους μάλιστα από ανταγωνίστριες εταιρείες να κάνουν λόγο για ένα από τα καλύτερα φυσικά μεταλλικά νερά. Οι πληροφορίες που ήθελαν να έχει βάλει «λουκέτο» και εταιρεία της Κρήτης που δραστηριοποιείται στην εμφιάλωση νερού στην περιοχή της Σητείας δεν επιβεβαιώνονται (πρόκειται για την εταιρεία «Σητειακό Νερό – Αναψυκτικά Ζαργιαννάκη»), καθώς ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, μιλώντας στην «Καθημερινή», υποστήριξε ότι το εργοστάσιο είναι κλειστό για μικρό χρονικό διάστημα καθώς γίνονται εργασίες ανακαίνισης.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο κλάδος του εμφιαλωμένου νερού συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω των υψηλών περιθωρίων κέρδους που έχει στο κανάλι του HORECA. Το 2021 η «Χήτος ΑΒΕΕ» (Ζαγόρι), που θεωρείται leader της αγοράς, εξαγόρασε τη «Ζήρεια ΕΠΕ» στη Στυμφαλία, πριν από μερικά χρόνια είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση η «Βίκος», ενώ στα τέλη του 2021 η γνωστή εταιρεία αναψυκτικών «Λουξ» απέκτησε ύστερα από πλειστηριασμό το 42,34% της «Δίρφυς», εταιρείας που βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Το 2020 η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» των αδελφών Σαράντη απέκτησε τη «Δουμπιά».

Σύμφωνα με πρόσφατη κλαδική μελέτη της ICAP CRIF, τo μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής εμφιαλωμένων νερών είναι συγκεντρωμένο σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων, αφού επτά επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι κάλυψαν περίπου το 80% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας το 2021. Η συνολική κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών στη χώρα μας εκτιμάται ότι σημείωσε άνοδο της τάξεως του 8% το 2021 έναντι του 2020, ενώ το 2022 υπολογίζεται ότι αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2021 κατά περίπου 6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή