Άλμα 2,32% στο Χρηματιστήριο, που οδεύει στις 1.100 μονάδες

Άλμα 2,32% στο Χρηματιστήριο, που οδεύει στις 1.100 μονάδες

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο των blue chips – Στα 141,8 εκατ. η αξία συναλλαγών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στο ράλι καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από τη μικρή διόρθωση της Παρασκευής, με τους αγοραστές να έχουν την πλήρη κυριαρχία. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, δεικτοβαρείς τίτλοι καθώς και μετοχές των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, με την αγορά να λαμβάνει ώθηση από το ευνοϊκό διεθνές κλίμα και τη θετική έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, οι επενδυτές αποτιμούν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την αναβάθμιση (αργότερα) του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ δεν υπάρχει ανησυχία για πολιτικό κίνδυνο ενόψει εκλογών.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,32% στις 1.092,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 141,89 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,09% στις 2.664,19 μονάδες, στο +2,20% και στις 1.635,52 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,84%, στις 863,06 μονάδες.

Οσο ο Γενικός Δείκτης κλείνει πάνω από τις 1.041 μονάδες, η τάση παραμένει επιθετικά ανοδική.

Από το σύνολο των blue chips κανένας τίτλος δεν έκλεισε με πτώση, ενώ ανοδικά ξεχώρισε η Aegean με ράλι 7,04% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 4% οι Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, HELLENiQ ENERGY, Motor Oil και Lamda Development και με άνοδο άνω του 3% οι ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και Quest.

Αλλη μία θετική έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες πρόσφερε περαιτέρω ευφορία, έπειτα και από το μπαράζ εκθέσεων από εγχώριους και διεθνείς επενδυτικούς οίκους το τελευταίο διάστημα. Η Wood δήλωσε πως παραμένει αγοραστής των ελληνικών τραπεζών, παρά το ράλι, καθώς εκτιμά πως οι πολύ καλές επιδόσεις τους θα συνεχιστούν. Και ο λόγος είναι ότι αν και το χάσμα των αποτιμήσεων έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου έχει μειωθεί, οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να μην είναι πλήρως τιμολογημένες από την αγορά. Καταλύτες στο περαιτέρω ράλι, όπως εκτιμά η Wood, θα αποτελέσουν το ισχυρό μακροοικονομικό αφήγημα της Ελλάδας, ο θετικός αντίκτυπος από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, η υγιής αύξηση των εταιρικών δανείων και οι καλές τάσεις στην ποιότητα του ενεργητικού. Παράλληλα, καθοριστικοί παράγοντες για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών θα είναι τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου του 2022 και οι εκτιμήσεις των διοικήσεων για το 2023, οι πιθανές πληρωμές μερισμάτων, οι εκλογές, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα και οι αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Οπως διαπιστώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, χρειάστηκαν 30 συνεδριάσεις και 8 ανοδικές εβδομάδες για τον Γενικό Δείκτη μέσα στο 2023 για να καταγράψει κέρδη 15%, ενώ μέχρι στιγμής οι διορθώσεις είναι ενδοσυνεδριακές. «Η αγορά χρειάζεται μια εξαέρωση – διόρθωση αν μη τι άλλο έως τις 1.033 μονάδες, που είναι και η κοντινότερη στήριξη», επισημαίνει ωστόσο ο αναλυτής. Οσο όμως ο Γενικός Δείκτης κλείνει πάνω από τις 1.041 μονάδες, η τάση παραμένει επιθετικά ανοδική, ενώ μια κατοχύρωση των 1.033 μονάδων θα μπορούσε να οδηγήσει στη ζώνη των 1.000 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή