Συμφωνία της Mytilineos με πορτογαλική EDPR

Συμφωνία της Mytilineos με πορτογαλική EDPR

Μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΡΡΑ) για την πράσινη ενέργεια που θα παραχθεί από χαρτοφυλάκιο αιολικών έργων συνολικής ισχύος 78 MW υπέγραψαν η Mytilineos με την EDPR

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΡΡΑ) για την πράσινη ενέργεια που θα παραχθεί από χαρτοφυλάκιο αιολικών έργων συνολικής ισχύος 78 MW υπέγραψαν η Mytilineos με την EDPR. Πρόκειται για το πρώτο ΡΡΑ της πορτογαλικής EDPR στην Ελλάδα αλλά και το πρώτο της Mytilineos που αφορά ενέργεια η οποία παράγεται από αιολικά έργα.

Η συμφωνία επιτρέπει στην EDP Renewables να επιταχύνει την ανάπτυξη του εν λόγω χαρτοφυλακίου που αποτελείται από τρία αιολικά πάρκα, δύο στη Βοιωτία (23 και 35 MW) και ένα στην Αχαΐα (21 MW). Και τα τρία αιολικά πάρκα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024-2025 και στο πλαίσιο του ΡΡΑ που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες αναμένεται να παράγουν ετησίως 232 GWh, που ισοδυναμούν με την κατανάλωση 60.000 νοικοκυριών στην Ελλάδα, και θα περιορίζουν περίπου 100.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως.

Είναι το πρώτο μακροπρόθεσμο ντιλ αγοράς πράσινης ενέργειας (ΡΡΑ) της πορτογαλικής εταιρείας στην Ελλάδα.

Η Mytilineos υποστηρίζει πλήρως το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για την απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα και αναζητάει ευκαιρίες για την εξασφάλιση πράσινων PPAs για το χαρτοφυλάκιό της, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο για τις δικές της ανάγκες όσο και γι’ αυτές των επιχειρηματικών εταίρων της. Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της, με αυτή τη συναλλαγή κάνει το πρώτο βήμα της για την ανάπτυξη ενός πράσινου χαρτοφυλακίου εφοδιασμού περισσότερων από 2GW συνδυάζοντας είτε πράσινα PPA με τρίτους, είτε ίδια περιουσιακά στοιχεία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Με αυτό το νέο χαρτοφυλάκιο η EDPR έχει πλέον 11,2 GW από τα 20 GW που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου της 2021-2025. Αυτή η συναλλαγή επιτρέπει στην EDPR να επιτύχει περισσότερα από 3,6 GW από τον ευρωπαϊκό στόχο των 6,7 GW κατά την περίοδο 2021-2025. Η πορτογαλική εταιρεία EDPR εισήλθε στην Ελλάδα το 2018 μέσω της εξαγοράς του αιολικού πάρκου Λιβαδιού, ενός ready-to-build έργου ισχύος 45 MW, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Μαλεσίνας, στην Κεντρική Ελλάδα. Το αιολικό πάρκο του Λιβαδιού ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2021 και έκτοτε η παραγόμενη ενέργεια είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 23.500 νοικοκυριά, περιορίζοντας παράλληλα την εκπομπή περίπου 56.000 τόνων CO2 ετησίως.

«Η Mytilineos δεσμεύεται να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό της με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε ανταγωνιστικές τιμές, καθώς εξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο utility ενέργειας σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Ιωάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director του κλάδου ενέργειας της Mytilineos. Oρόσημο για την επιχειρηματική δραστηριότητα της EDPR στην Ελλάδα χαρακτήρισε τη συμφωνία με τη Mytilineos ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Διονύσιος Ανδρωνάς. «Είμαστε χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με μια ανάλογη εταιρεία όπως η Mytilineos και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε νέες ευκαιρίες για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα και για την παροχή λύσεων που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή