Οριακή άνοδος με υψηλό τζίρο και νευρική συνεδρίαση στο Χ.Α.

Οριακή άνοδος με υψηλό τζίρο και νευρική συνεδρίαση στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,10% και διαμορφώθηκε στις 1.093,97 μονάδες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετή νευρικότητα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας ωστόσο και πάλι με κέρδη έπειτα από το θετικό γύρισμα λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης, σε μια ημέρα που οι συγκρατημένες κινήσεις των επενδυτών κυριάρχησαν στις διεθνείς αγορές. Στο επίκεντρο βρέθηκαν χθες οι ανακοινώσεις των στοιχείων πληθωρισμού των ΗΠΑ, καθώς θα καθορίσουν την τακτική που θα ακολουθήσει η Fed το επόμενο διάστημα.

Παρά τις όποιες ενδοσυνεδριακές πιέσεις ο Γενικός Δείκτης καταφέρνει να κρατηθεί κοντά στις 1.100 μονάδες, διατηρώντας έτσι το ανοδικό μομέντουμ αλλά και αφομοιώνοντας παράλληλα τα υψηλά 8,5 ετών, με τον τζίρο να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Το ότι δεν παρατηρείται κάποια ισχυρή διόρθωση στην αγορά και έντονες ρευστοποιήσεις σε τίτλους εξηγείται, σύμφωνα με αναλυτές, από το ότι οι επενδυτές έχουν πειστεί για το ελληνικό story, βλέπουν τις θετικές προοπτικές του Χ.Α. και δεν θέλουν να… αποβιβαστούν από το «τρένο της ανόδου». Αλλωστε, σύμφωνα και με την τεχνική ανάλυση, ακόμη και να δοκιμαστούν τα επίπεδα στήριξης, τα οποία εντοπίζονται στις 1.060 με 1.040 μονάδες, η θετική τάση της αγοράς σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε άνοδο 0,10% στις 1.093,97 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 126,98 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,43% στις 2.652,7 μονάδες, ενώ στις 1.633,32 μονάδες, με απώλειες 0,13%, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε το +4,39% της Coca-Cola και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 2% οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ. Στον αντίποδα, με πτώση 3,36% έκλεισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στο -2,1% η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν οι Aegean, Mytilineos και ΟΠΑΠ.

Παρά τις όποιες ενδοσυνεδριακές πιέσεις, ο Γενικός Δείκτης καταφέρνει να κρατηθεί κοντά στις 1.100 μονάδες.

Το νέο limit up στη MIG, η τιμή της οποίας (0,2170 ευρώ) ξεπέρασε την τιμή της δημόσιας πρότασης (0,1668 ευρώ), καθώς και το limit down στον τίτλο της Attica Bank βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε υποχωρώντας κατά 1,22% στις 852,56 μονάδες, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει ωστόσο με κέρδη 3,21%, ενώ απώλειες 3,22% κατέγραψε η Εθνική, στο -1,88% έκλεισε η Eurobank και στο -0,85% η Alpha Bank.

Οπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, το απαισιόδοξο σενάριο που υιοθετούσαν οι αναλύσεις των επενδυτικών οίκων αλλά και του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, και ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή, ματαιώνεται ή ενδεχομένως ετεροχρονίζεται. Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά καθώς η ύφεση απομακρύνεται επιτρέποντας και στο ελληνικό Χρηματιστήριο να συντηρήσει το ανοδικό μομέντουμ, έχοντας συμπληρώσει οκτώ συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, με τον τραπεζικό κλάδο σε ρόλο οδηγού.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως τονίζει ο κ. Τζάνας, και με τις συναλλαγές να ξεπερνούν πλέον καθημερινά τα 100 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέχρι τις παρυφές των 1.100 μονάδων. Ωστόσο, παραμένει ο πειρασμός της κατοχύρωσης κερδών από τους επενδυτές, ενδεχόμενο που μέχρι τώρα διενεργείται ενδοσυνεδριακά, με την περιοχή των 1.060 μονάδων να αποτελεί την εγγύτερη περιοχή στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή