458 εκατ. για νέα έργα από τον ΔΕΣΦΑ

458 εκατ. για νέα έργα από τον ΔΕΣΦΑ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπενδύσεις ύψους 1,27 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 458 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε νέα έργα, περιλαμβάνει το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2023-2032 που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Από αυτά τα νέα έργα, 13 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε βελτιώσεις, εκσυγχρονισμό και συντήρηση του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου και 430 εκατ. ευρώ σε έργα για την αύξηση της δυναμικότητας του συστήματος. Τα σημαντικότερα νέα έργα είναι ο διπλασιασμός του κλάδου υψηλής πίεσης Καρπερή – Κομοτηνή (290 εκατ. ευρώ) και ο διπλασιασμός του κλάδου υψηλής πίεσης Πάτημα – Λιβαδειά (140 εκατ. ευρώ). Αυτό το δεύτερο έργο συνδέεται κυρίως με την παροχή αδιάλειπτης δυναμικότητας στους χρήστες του νέου FSRU «Διώρυγα Gas» της Motor Oil στην Κόρινθο και η υλοποίησή του συναρτάται με τη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης από την εταιρεία.

H Energean εξάγει αργό από το κοίτασμα του Karish

Aπό το κοίτασμα του Karish, που αναπτύσσει η ελληνική εταιρεία Energean, εκφορτώθηκαν σε πετρελαιοφόρο πλοίο οι πρώτες ποσότητες αργού από το Ισραήλ με κατεύθυνση τις διεθνείς αγορές. Το φορτίο, όπως ανακοίνωσε η Energean, πωλήθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας με τη Vitol και συνιστά την πρώτη εξαγωγή ενέργειας από μια νέα πηγή στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία δημιουργεί και ένα πρόσθετο έσοδο για την εταιρεία. Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ εξάγει αργό πετρέλαιο στην ιστορία του.  

Προς δημοπράτηση ψηφιακά projects 500 εκατ. ευρώ

Πενήντα έργα της τάξεως του μισού δισ. ευρώ πρόκειται να δημοπρατήσει η Κοινωνία της Πληροφορίας το προσεχές διάστημα, όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του εποπτευόμενου από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φορέα. Τα τελευταία τρία χρόνια η ΚτΠ έχει προκηρύξει περισσότερους από 100 διαγωνισμούς αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την απλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης.   

Γεμίζουν τα ξενοδοχεία για την Καθαρά Δευτέρα

Ικανοποιητικά εξελίσσονται, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, οι κρατήσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (25-27 Φεβρουαρίου) σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, ενώ σε αστικά κέντρα όπως η Πάτρα, όπου υπάρχει και το καρναβάλι, οι προκρατήσεις έχουν αρχίσει από τον περασμένο Νοέμβριο και ήδη γέμισαν τα ξενοδοχεία. Tώρα η ζήτηση μεταφέρεται περιφερειακά, από το Αίγιο μέχρι την Κάτω Αχαΐα. Υψηλή πληρότητα καταγράφουν όλοι οι προορισμοί που σχεδιάζουν αποκριάτικες εκδηλώσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (18-19 Φεβρουαρίου) η κίνηση γενικά προβλέπεται αυξημένη, με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν θα το επιτρέψουν. 

Η μάχη για τη MIG και το ράλι στο ταμπλό

«Κλείδωσε» και πάλι χθες στο +30% η τιμή της μετοχής της MIG στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς υπάρχει ισχυρή ζήτηση για τους τίτλους της εταιρείας και μάλιστα σε τιμή κατά πολύ υψηλότερη από αυτήν της δημόσιας πρότασης που έχει υποβάλει η Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή 0,1668 ευρώ. Στο κλείσιμο χθες η τιμή είχε διαμορφωθεί στο 0,2170 ευρώ, ενώ το χαμηλό 52 εβδομάδων είναι στo 0,0217 ευρώ… Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως η Πειραιώς από τη μία πλευρά και o όμιλος Ηλιόπουλου από την άλλη (o οποίος επιχειρεί να μπλοκάρει τη συμφωνία ανταλλαγής χρεών της MIG με μετοχές της Attica Group) πραγματοποιούν επιθετικές αγορές, προκειμένου η μεν πρώτη να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 67%, ο δε δεύτερος την καταστατική μειοψηφία (33%). Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η Πειραιώς κατείχε τη Δευτέρα το 52,8193%, ενώ η πλευρά Ηλιόπουλου το 10,69%.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή