Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων για επίδομα εργασίας

Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων για επίδομα εργασίας

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων από τους επιδοτούμενους ανέργους για το «επίδομα εργασίας»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων από τους επιδοτούμενους ανέργους για το «επίδομα εργασίας», τη νέα παροχή που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και αφορά τους επιδοτούμενους ανέργους που ξεκινούν να εργάζονται.

Στόχος του νέου επιδόματος είναι να λειτουργήσει ως κίνητρο και επιβράβευση για τη γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας. Στην πράξη, αφορά επιδοτούμενους ανέργους που βρήκαν δουλειά και προσλήφθηκαν από τις 29.12.2022 και μετά. Αυτοί, για το διάστημα που απομένει ώστε να συμπληρωθεί η διάρκεια επιδότησής τους, θα εξακολουθούν να λαμβάνουν το 50% του επιδόματος ανεργίας, αυτή τη φορά ως επίδομα εργασίας.

Προσοχή όμως. Υπάρχουν όροι και περιορισμοί, προκειμένου να αποφεύγονται οι εικονικές απολύσεις και οι επαναπροσλήψεις, με στόχο την καταστρατήγηση του μέτρου. Ετσι, δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας ή βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων και προσλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της επιδότησής τους σε μισθωτή εργασία πλήρους απασχόλησης, σε εργοδότη όμως στον οποίο δεν είχαν απασχοληθεί τα δύο τελευταία έτη πριν από την έναρξη της επιδότησής τους. Επίσης, το επίδομα εργασίας δεν μπορεί να χορηγηθεί πάνω από μία φορά εντός της ίδιας τριετίας.

Για την καταβολή της παροχής, οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/epidoma-ergasias-gia-paratase-epidomatos-anergias και υποβάλλουν μια απλή δήλωση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Η καταβολή του επιδόματος ξεκινάει έπειτα από αυτεπάγγελτο έλεγχο της ΔΥΠΑ για την πλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησής του.

Αφορά επιδοτούμενους ανέργους που βρήκαν δουλειά και προσλήφθηκαν από τις 29.12.2022 και μετά.

Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης για την ένταξη στο επίδομα εργασίας είναι 8 μέρες από την ανάληψη της απασχόλησης και όχι αργότερα από τη λήξη της αρχικής επιδότησης ή του βοηθήματος ανεργίας.

Η ημερομηνία έναρξης του επιδόματος εργασίας είναι η ημερομηνία πρόσληψης του ασφαλισμένου. Οσο για το ύψος του, είναι ίσο με το ήμισυ του εγκεκριμένου ημερήσιου επιδόματος/βοηθήματος ανεργίας, χωρίς ωστόσο να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές ασθενείας σε είδος, καθώς υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη από τον εργοδότη. Το παραπάνω ποσό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας του δικαιούχου.

Το επίδομα εργασίας διακόπτεται χωρίς να μπορεί να συνεχιστεί στην περίπτωση που η εργασιακή σχέση ανασταλεί, λήξει ή λυθεί με οποιονδήποτε τρόπο κατά τη διάρκεια του επιδόματος εργασίας (είτε πρόκειται για καταγγελία σύμβασης είτε για οικειοθελή αποχώρηση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή