Στα 800 εκατ. ευρώ το κόστος των μέτρων

Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα διατέθηκαν κυρίως για συντάξεις και παράταση μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές και καφέ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Ο δημοσιονομικός χώρος, τον οποίο δημιούργησαν κυρίως τα καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα των τελευταίων μηνών, διατέθηκε τελικά για τη χρηματοδότηση των μέτρων που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε χθες το οικονομικό επιτελείο, κυρίως για συντάξεις και παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε μεταφορές και καφέ έως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, ο στόχος του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος μένει ανεπηρέαστος, ενώ αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να φθάσει στο 1% του ΑΕΠ. Κάτι που θα σήμαινε ταχύτερη μείωση του χρέους.

Ο στόχος του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος μένει ανεπηρέαστος.

Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων είναι 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, τα 650 εκατ. ευρώ είναι το καθαρό πρόσθετο κόστος, ενώ τα υπόλοιπα 150 εκατ. είχαν ήδη προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. Κατά τις πληροφορίες, αυτά που είχαν προβλεφθεί αφορούν ένα μέρος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και την καταβολή των εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, ύψους 120 εκατ. ευρώ, που θα πληρωθούν από το αποθεματικό. Τα 650 εκατ. των πρόσθετων δαπανών θα προέλθουν από τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που διαμορφώνεται χάρη στις εξής εξελίξεις, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη: 1. Την ασφάλεια με την οποία μπορούμε πλέον να μιλάμε για έναν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2023, μετά και τις αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις της Κομισιόν. 2. Την πορεία των τιμών του αερίου, που φαίνεται να σταθεροποιείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχε προβλέψει ο προϋπολογισμός, κάτι που μειώνει τις ανάγκες επιδότησης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το κράτος αλλά και το ενεργειακό κόστος της γενικής κυβέρνησης. 3. Τα δημοσιονομικά έσοδα, φορολογικά και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και γενικότερα την πορεία του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2022, με συνέπεια να προκύπτει μεταφερόμενος δημοσιονομικός χώρος το 2023.

Ο κ. Σκυλακάκης επικαλέστηκε τα ταμειακά στοιχεία γενικής κυβέρνησης, από τα οποία προκύπτει ταμειακό έλλειμμα μόλις 288 εκατ. το 2022. Κάτι που μεταφράζεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, σε δημοσιονομικό έλλειμμα ίσως και 1,2 δισ. χαμηλότερα από την πρόβλεψη. Στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι μόνο το κομμάτι που αφορά την υπέρβαση των εσόδων συνιστά μεταφερόμενο δημοσιονομικό χώρο στο 2023 και αυτό είναι τα 650 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σκυλακάκης, πάντως, είπε χθες ότι «δεν εξαντλείται ο δημοσιονομικός χώρος που είναι πιθανόν να προκύψει στη διάρκεια του έτους» και πως «επιλέγουμε να υπάρχει μια εφεδρεία, για αντιξοότητες που μπορεί να προκύψουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT