Οι ισπανικές startups αποφεύγουν το χρηματιστήριο

Οι ισπανικές startups αποφεύγουν το χρηματιστήριο

Οι περισσότερες ισπανικές οικογενειακές και νεοφυείς επιχειρήσεις εμφανίζονται διστακτικές σε μια δημόσια εγγραφή

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Mόνικα Μαρτίνεθ Βάλτερ, ειδική σε θέματα Διαστήματος και πληροφορικής, δεν εμφανίζεται σε κουτσομπολίστικα περιοδικά όπως η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας. Ωστόσο, έχοντας διδακτορικό στη Φυσική και ούσα επικεφαλής της GMV, θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανική επιρροή για τις νεαρές Ισπανίδες. Καθώς όμως αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας παραμένει άγνωστη στον μέσο Ισπανό, ο οποίος δεν γνωρίζει ούτε την ίδια ούτε την εταιρεία της, παρότι αυτή απασχολεί περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους και αναζητεί απεγνωσμένα γυναίκες μηχανικούς, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Αν και η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο πιθανότατα θα στεφόταν με επιτυχία, η ίδια δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο. Αυτήν την τακτική υιοθετούν και άλλες οικογενειακές ή νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ισπανία. «Πολλοί επιχειρηματίες φοβούνται τη διαφάνεια, που απαιτεί η παρουσία στο χρηματιστήριο και οι Ισπανοί παραδοσιακά προτιμούν να επενδύουν σε ακίνητα παρά σε μετοχές. Είναι σαν τη γάτα, που δαγκώνει την ίδια της την ουρά», εξηγεί ο Χουάν Κάρλος Χιγουέρας από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων EAE της Μαδρίτης. Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει, πάντως, και οι κρίσεις των περασμένων ετών, οι οποίες κατακρήμνισαν μετοχές που θεωρούνταν ασφαλείς επενδύσεις, καθώς και η κατάρρευση του εισηγμένου στο χρηματιστήριο πιστωτικού ιδρύματος Bankia το 2011. Η διάλυση της τράπεζας Bankia προκάλεσε μάλιστα τεράστιες απώλειες στις αποταμιεύσεις συνταξιούχων.

Ο Χιγκουέρας πιστεύει πως το βασικό πρόβλημα στην Ισπανία είναι ότι το χρήμα, εν αντιθέσει με χώρες όπως οι ΗΠΑ, δεν κυκλοφορεί αρκετά γρήγορα εξαιτίας της χαμηλής διάθεσης για ανάληψη κινδύνων.

Παρά την αγάπη της για τις ΗΠΑ, η επικεφαλής της GMV, Μαρτίνεθ Βάλτερ, προτιμά να εστιάζει την προσοχή της στις ερευνητικές επιτυχίες της παρά στις τιμές της μετοχής και στη φήμη της εταιρείας. Η προσωπική της ιστορία πάντως θα μπορούσε να αποτελέσει υλικό για χολιγουντιανή ταινία: Το 1980 ο πατέρας της, μηχανικός αεροσκαφών, ίδρυσε μια ομάδα εργασίας με την ονομασία Ομάδα Μηχανικής Πτήσεων (Grupo Mecanica del Vuelo). Το 1984 ίδρυσε στο γκαράζ του σπιτιού του στη Μαδρίτη την GMV. Από νωρίς, η εταιρεία συνεργάστηκε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και πλέον έχει υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο. Οταν ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά το 2001, η 30χρονη τότε επιστήμονας κλήθηκε να διευθύνει μια καινοτόμο εταιρεία, η οποία απασχολούσε ήδη 400 υπαλλήλους και ήταν μία τεράστια ευθύνη, όπως αναφέρει η DW.

Οι δημόσιες εγγραφές στο ισπανικό χρηματιστήριο είναι πολύ σημαντικές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης CNMV, Ροδρίγο Μπουεναβεντούρα, προκειμένου να μην εξαρτηθεί οικονομικά η χώρα από τράπεζες και ομάδες επενδυτών με επιρροή. Οταν ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2018, θέλησε να μετατρέψει τη χώρα σε «κράτος νεοφυών επιχειρήσεων». Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 5% πέρυσι, όμως τα φιλόδοξα σχέδιά του έπεσαν θύμα της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης και μιας ξεπερασμένης οικονομικής κουλτούρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή