Στην τελική ευθεία το deal με την Enel

Στην τελική ευθεία το deal με την Enel

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία πριν από τα τέλη Ιουνίου «βλέπει» ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας, Φραντσέσκο Σταράτσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. «Εχουμε μια διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά μπαίνει στη σωστή κατεύθυνση, και έχουμε επιλέξει έναν προτιμώμενο πλειοδότη (για τα περιουσιακά στοιχεία της Ρουμανίας)», είπε, θυμίζοντας ότι η Enel έχει ξεκινήσει από πέρυσι αποκλειστικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου. Η ΔΕΗ βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel για τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρουμανία, οι οποίες μετά μια πρώτη παράταση (τέλος Ιανουαρίου) λήγουν στο τέλος Φεβρουαρίου, διάστημα που, σύμφωνα με κύκλους της ελληνικής εταιρείας, οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία.

H Lidl αγόρασε το κτίριο της Miele στο Νέο Ψυχικό

Γερμανική εταιρεία στεγαζόταν στο ακίνητο της λεωφόρου Μεσογείων 257, στο Νέο Ψυχικό, γερμανική εταιρεία θα στεγάζεται και στο μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κτίριο όπου στεγαζόταν επί δεκαετίες η Miele Hellas θα στεγαστεί μελλοντικά κατάστημα της αλυσίδας Lidl. Το ακίνητο το οποίο ανήκε στη Miele Hellas πωλήθηκε στη Lidl, η οποία τους επόμενους μήνες θα προχωρήσει σε εργασίες ανακατασκευής. Λόγω πάντως των αργών διαδικασιών αδειοδότησης, το νέο κατάστημα δεν αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2023.

9,8 εκατ. για το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε έργο 9,8 εκατ. ευρώ που αφορά το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Περιλαμβάνει τη μονάδα εργαστηρίου βιοασφάλειας που θα αποτελεί εθνική υποδομή για την ασφαλή και αποτελεσματική διάγνωση, την επιδημιολογική επιτήρηση και έρευνα επικίνδυνων λοιμωδών νοσημάτων, καθώς και μονάδα ραδιογονιδιωματικής που θα είναι η μοναδική στην Ελλάδα. Θα επιτρέπει τον συνδυασμό των εικόνων που θα προέρχονται από υψηλής ανάλυσης απεικονιστικές μεθόδους με γονιδιακές πληροφορίες ασθενειών.

Συμφωνία με Αίγυπτο για προμήθεια αργού

Διμερή συμφωνία για την προμήθεια αιγυπτιακού αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια της ΕΛΠΕ υπέγραψαν στο Κάιρο ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης και ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Αιγύπτου EGPC, Alaa El Batal, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της γειτονικής χώρας, Tarek El Molla. «Παρά το γεγονός ότι η αναπτυξιακή έμφαση δίνεται στις πιο καθαρές μορφές ενέργειας, η μεγαλύτερη δραστηριότητά μας εξακολουθεί να είναι τα πετρελαιοειδή, ενώ αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας αργού για την απρόσκοπτη τροφοδοσία της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε μια τόσο ευμετάβλητη αγορά», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Σιάμισιης.

Κορυφαία επιλογή για JP Morgan η ΕΤΕ

Στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της από το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών πρόσθεσε η JP Morgan την Εθνική Τράπεζα. Οπως επισημαίνει, τα μεγέθη της ΕΤΕ επωφελούνται σημαντικά από τα αυξανόμενα επιτόκια της ΕΚΤ, η τράπεζα διαθέτει πολύ ισχυρό δείκτη κεφαλαίων CET1 (στο 16,1% για το 2023), χαμηλό δείκτη NPE (5%) καθώς και τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης NPE στην Ελλάδα (81%), ενώ εκτιμά πως ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) της θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 9,7% το 2024. Αυτή η απόφαση, όπως σημειώνει, έρχεται έπειτα από το πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα, όπου και είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οδηγώντας τη να υιοθετήσει πολύ θετική στάση για τον κλάδο χάρη στα υψηλά καθαρά επιτοκιακά έσοδα, την πολύ καλή διαχείριση των κινδύνων και τη συνέχιση της βελτίωσης των δεικτών NPE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή