Στο Sterner Stenhus περνάει ο έλεγχος του νερού «Ιόλη»

Στο Sterner Stenhus περνάει ο έλεγχος του νερού «Ιόλη»

Ενδιαφέρον από το fund του ομογενούς από τη Σουηδία Ηλία Γεωργιάδη και για άλλα οινοποιεία, μετά τη διάσωση της «Μπουτάρης»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ιόλη» ή τίποτα. Με αυτή τη φράση του, μιλώντας στην «Καθημερινή», ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Σουηδία Ηλίας Γεωργιάδης έδειξε, αν μη τι άλλο, την αγάπη του για το συγκεκριμένο σήμα εμφιαλωμένου νερού, το οποίο πλέον ανήκει στο σουηδικό fund του ιδίου με την επωνυμία Sterner Stenhus, νερό που από το 1991 έως σήμερα ανήκε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Αγάπη που συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με το ότι αν και ο κ. Γεωργιάδης έχει γεννηθεί στη Σουηδία, κατάγεται από τη Λαμία, όπου μάλιστα έζησε για δύο χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τη συναλλαγή αναμένεται να γίνουν σήμερα. Η κίνηση αυτή, που έρχεται μετά τη διάσωση της οινοποιίας «Ι. Μπουτάρης και Υιός», δείχνει αν μη τι άλλο ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει ενδιαφέρον και για τη δραστηριότητα των τροφίμων και ποτών, πέραν της δραστηριότητας των ακινήτων, καθώς σημειωτέον η Sterner Stenhus είναι βασικός μέτοχος της εταιρείας real estate Premia Properties. Οπως ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε μιλώντας στην «Καθημερινή», εξετάζει και άλλες περιπτώσεις οινοποιείων στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός της «Ι. Μπουτάρης και Υιός».

Η συμφωνία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία προβλέπει ότι το οικόπεδο και το κτίριο που στεγάζεται το εργοστάσιο της «Ιόλη» περνάνε στην Premia Properties, ενώ η δραστηριότητα της εμφιάλωσης στον όμιλο Sterner Stenhus. Στον νέο ιδιοκτήτη περνούν και οι συμβάσεις των εργαζομένων.

Από την πλευρά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας η κίνηση αυτή συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική του ομίλου Heineken για αποεπένδυση από δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με την μπίρα και εν γένει με τα αλκοολούχα ποτά. Πριν από έναν μήνα, άλλωστε, η θυγατρική της Heineken στη Σλοβενία, η Pivovarna Laško Union, της οποίας μάλιστα ηγείται ο κ. Ζωούλης Μηνά, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, πούλησε τα μη αλκοολούχα ποτά SOLA και ZALA στη σλοβενική εταιρεία Nika Bev, η οποία ανήκει στον κροατικό παραγωγό χυμών φρούτων Stanić Beverages, για να επικεντρωθεί περισσότερο στην παραγωγή μπίρας.

Η μονάδα εμφιάλωσης «Ιόλη» ιδρύθηκε το 1991 στο Μοσχοχώρι Φθιώτιδας και η λειτουργία της ξεκίνησε το 1993, με το νερό να έρχεται από την Οίτη. Αν και η μονάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες γραμμές εμφιάλωσης στην Κεντρική Ελλάδα, το νερό «Ιόλη» διατηρεί σχετικά χαμηλό μερίδιο στην ελληνική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή