Η αγορά ομολόγων προεξοφλεί ήδη την επενδυτική βαθμίδα

Η αγορά ομολόγων προεξοφλεί ήδη την επενδυτική βαθμίδα

Τα ελληνικά ομόλογα, όπως και το σύνολο των ομολόγων της περιφέρειας, έχουν αντιμετωπίσει καλά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι στιγμής, κάτι που τα καθιστά όλο και πιο ελκυστικά για τους επενδυτές, ενώ οι νέες εκδόσεις συγκεντρώνουν ισχυρή ζήτηση

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά ομόλογα, όπως και το σύνολο των ομολόγων της περιφέρειας, έχουν αντιμετωπίσει καλά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι στιγμής, κάτι που τα καθιστά όλο και πιο ελκυστικά για τους επενδυτές, ενώ οι νέες εκδόσεις συγκεντρώνουν ισχυρή ζήτηση.

Αντίθετα με ό,τι αναμενόταν αρχικά, οι αποδόσεις τους, οι οποίες και αποτελούν δείκτη της αντίληψης του κινδύνου των επενδυτών, έχουν μειωθεί από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούλιο του 2022, με τα ελληνικά spreads να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μείωση. Και όλα αυτά χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ, καθώς δεν έχει εφαρμόσει με ιδιαίτερο… ζήλο το πρόγραμμα των ευέλικτων επανεπενδύσεων του PEPP. Σε κάποια διαστήματα μάλιστα, το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, προχώρησε ακόμη και σε μείωση των θέσεών της στα ελληνικά ομόλογα (διαμορφώνονται πλέον στα 37,76 δισ. ευρώ από 40 δισ. που είχαν φθάσει όταν ολοκληρώθηκε το PEPP τον Μάρτιο του 2022).

Το spread στα ιταλικά ομόλογα διαπραγματεύεται στις 190 μονάδες βάσης, μειωμένο κατά περίπου 45 μ.β. από τον Ιούλιο, το ισπανικό spread έχει υποχωρήσει περίπου 20 μ.β. στις 106, το πορτογαλικό κατά 28 μ.β. στις 89, ενώ το ελληνικό spread έχει μειωθεί κατά περίπου 80 μ.β. στις 178 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται στο 4,2%, όταν πέρυσι είχε φθάσει τo 5,1%, κινούμενη πλέον χαμηλότερα από αυτή του 10ετούς ιταλικού, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά και η απόσταση με την Ισπανία, στις μόλις 80 μ.β.

Τα ελληνικά spreads εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη από τον Ιούλιο και μετά, όταν η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Αντουάν Μπουβέ, αναλυτής της αγοράς ομολόγων της ING, από τις αρχές του έτους το κλίμα απέναντι στο ρίσκο έχει βελτιωθεί, με κίνητρο τις καλύτερες οικονομικές προοπτικές και το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι αρχίζουν να ελέγχουν τον πληθωρισμό. Αυτό ωφέλησε τις περιφερειακές αγορές ομολόγων, όπως η Ελλάδα για δύο λόγους. α) Τα περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο ρίσκο έχουν καλή απόδοση, καθώς αποτρέπεται η ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και β) οι αποδόσεις έχουν μειωθεί λόγω χαμηλότερων προσδοκιών αύξησης της Fed/ΕΚΤ.

Παράλληλα, το γεγονός ότι το σημερινό περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού έχει οδηγήσει σε μειώσεις στα επίπεδα του χρέους των κυβερνήσεων της περιφέρειας –ειδικά της Ελλάδας– έχει εδραιώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην περιοχή. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Ντένις Σεν, διευθυντής της Scope Ratings, «o δείκτης χρέους της Ελλάδας συγκλίνει σταδιακά με εκείνους της υπόλοιπης περιφέρειας και εκτιμούμε πως θα φθάνει το 150,5% του ΑΕΠ έως το 2027. Αυτό συγκρίνεται με τις προβλέψεις μας στον δείκτη χρέους της Ιταλίας (142,1%) και της Ισπανίας (107,2%) για το 2027».

Η προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από έστω και έναν οίκο αξιολόγησης φέτος έχει ήδη τιμολογηθεί, αλλά οι αναλυτές βλέπουν αξία στη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων με την προσδοκία ότι θα συμπεριληφθούν στους βασικούς δείκτες ομολόγων στη συνέχεια, οι οποίοι και «απαιτούν» investment grade από τουλάχιστον δύο οίκους. Ειδικότερα, όπως σημειώνει o Αμάν Μπανσάλ, αναλυτής της Citigroup, η Ελλάδα θα χρειαστεί δύο αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας για να ενταχθεί στον δείκτη Bloomberg Barclays, ενώ για την ένταξη στον iBoxx θα χρειαστεί τρεις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας, καθώς και μία τουλάχιστον αξιολόγηση «Α».

Η Société Générale ήδη τοποθετεί τα ελληνικά ομόλογα στα κορυφαία «στοιχήματα» του 2023, εκτιμώντας πως ο S&P θα είναι ο πρώτος οίκος που θα δώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, πιθανότατα τον Οκτώβριο και αναμένει ένα ράλι ανάλογο με αυτό της Πορτογαλίας όταν και αυτή τον Σεπτέμβριο του 2017 είχε λάβει την πρώτη αξιολόγηση Investment grade. Αλλωστε η γαλλική τράπεζα εκτιμά πως τα spreads στην Ευρωζώνη γενικότερα έχουν πλέον λιγότερες πιθανότητες να αυξηθούν και σε αυτό το περιβάλλον προτιμά τις μικρότερες αγορές ομολόγων. Οπως σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο Ανταμ Κουρπιέλ, επικεφαλής στρατηγικής ομολόγων της Société Générale, «συστήνουμε τοποθετήσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, καθώς η Ελλάδα είναι ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ –αντίθετα από την Ιταλία– δεν θα επηρεαστεί από την ποσοτική σύσφιγξη της ΕΚΤ (QT). Παράλληλα, εκτιμούμε πως η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας θα συνεχιστεί το 2023 και αυτό θα στηρίξει την υπεραπόδοση των ομολόγων της το τρέχον έτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή