Πρόσθετοι πόροι για ενεργειακά έργα

Πρόσθετοι πόροι για ενεργειακά έργα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yιοθετήθηκε χθες και επισήμως ο Κανονισμός για την ένταξη του REPower EU, ως νέου κεφαλαίου του Ταμείου Ανάκαμψης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σχετική τροποποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης των κρατών-μελών. Περίπου 20 δισ. ευρώ πρόσθετοι πόροι θα είναι διαθέσιμοι για επιχορηγήσεις, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, ενώ τα κράτη-μέλη θα έχουν επιπλέον δυνατότητα να ζητήσουν δάνεια από τα αδιάθετα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα αναμένεται να πάρει 769,2 εκατ. ευρώ ως επιχορηγήσεις, ενώ σχεδιάζει να ζητήσει και 5 δισ. ευρώ δάνεια, αν και το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα μείνουν τελικά αδιάθετα. Σκοπός του REPower EU είναι να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και την απεξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Υποστελεχωμένη η Επιτροπή Ελέγχου Τυχερών Παιγνίων

Από έλλειψη χεριών πάσχει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στην οποία προσελήφθησαν, πρόσφατα, για οκτώ μήνες 20 από τα 35 στελέχη που ζητούσε, αρχικά η ανεξάρτητη Αρχή. Ωστόσο, οι προσλήψεις αυτές δεν αρκούν για να λυθεί το πρόβλημα, όπως υποστηρίζει η Αρχή, επειδή «απαιτείται μόνιμη και επαρκή, ποιοτικά και ποσοτικά, στελέχωση». Και αυτό δεδομένου ότι η ΕΕΕΠ στα τέλη του 2014 απασχολούσε 173 στελέχη, αριθμός που δεν ξεπερνούσε στα τέλη του 2022 (προτού προστεθούν οι 20 νέοι εργαζόμενοι) τα 45.

Μέχρι 24 Μαρτίου προτάσεις για βιομηχανικά πάρκα

Για μία ακόμη φορά παρατάθηκε η ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων για τη λήψη κρατικής ενίσχυσης για την υλοποίηση επενδύσεων σε βιομηχανικά πάρκα. Οι υποψήφιοι, δηλαδή, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις μέχρι και τις 24 Μαρτίου, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι υψηλό. Σημειώνεται ότι τα βιομηχανικά πάρκα έχουν ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει αναλάβει την ωρίμανση των εν λόγω έργων και τη διενέργεια των απαιτούμενων διαγωνισμών.

Ημέρα Καριέρας στη Θεσσαλονίκη

Τουλάχιστον 80 επιχειρήσεις που αναζητούν κατάλληλο προσωπικό για περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας θα βρεθούν το Σάββατο 4 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο The Met Hotel, για τη 15η Ημέρα Καριέρας που διοργανώνει η ΔΥΠΑ. Στην εκδήλωση θα δοθεί η ευκαιρία στους ενδιαφερομένους που θα παρευρεθούν να συνομιλήσουν με στελέχη επιχειρήσεων χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων, ξυλείας, επίπλων, προϊόντων συσκευασίας, στον πρωτογενή τομέα, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στις τηλεπικοινωνίες, στην παροχή υπηρεσιών, στον τουρισμό, στην κοινωνία της πληροφορίας, στο μάρκετινγκ, στην εξυπηρέτηση πελατών κ.ά.

Οι επιδόσεις στον τουρισμό

Μπορεί τα έσοδα από τον τουρισμό να ξεπέρασαν τα επίπεδα πριν από την COVID το 2022 σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία και να τα πλησιάζουν στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και την Αυστρία, ωστόσο τα στοιχεία από τις διανυκτερεύσεις δεν είναι το ίδιο ισχυρά, όπως σημειώνει η UniCredit σε ανάλυσή της. Οπως αναφέρει, άνοδο στις διανυκτερεύσεις σημείωσαν μόνο η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία το σύνολο των διανυκτερεύσεων παραμένει 5%-10% κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Επιπλέον, η ανάλυση των στοιχείων για τις διανυκτερεύσεις κατά προέλευση των επισκεπτών δείχνει, σύμφωνα με τον ιταλικό οίκο, ότι οι εγχώριοι τουρίστες ήταν η ραχοκοκαλιά της ανάκαμψης στον τουρισμό στη Γαλλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ στην Ελλάδα η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης υστερούσε σε σχέση με τους ξένους τουρίστες. Αυτό συνέβη παρά τα κρατικά προγράμματα επιδότησης διακοπών για νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή