Στο 2,2% η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Στο 2,2% η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο «απότομη προσγείωση» προβλέπουν για την παγκόσμια οικονομία οι οικονομολόγοι του ομίλου Citigroup, που αναβαθμίζουν τώρα ελαφρώς τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη. Εκτιμούν, πάντως, και πάλι πως ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι φέτος ο χαμηλότερος των τελευταίων 40 ετών. Ειδικότερα προβλέπουν πως φέτος η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί σε ένα ρυθμό ανάπτυξης 2,2%, δηλαδή κατά 0,25% υψηλότερο απ’ όσο προέβλεπαν στην προηγούμενη εκτίμησή τους. Οπως ανέφεραν στη σχετική ανακοίνωσή τους, ο λόγος είναι ότι φαίνεται να βελτιώνονται τα παγκόσμια μακροοικονομικά μεγέθη.

Επίσης διευκρίνισαν ότι καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών τους ήταν το γεγονός ότι βελτιώνεται η εικόνα της οικονομίας της Κίνας, ότι επιδεικνύει αντοχές η αμερικανική οικονομία, ενώ η Ευρωζώνη φαίνεται να περιέρχεται μεν σε στασιμότητα, αλλά όχι σε ύφεση, όπως φαινόταν ότι θα συνέβαινε μέχρι πριν από λίγους μήνες.

Ο τραπεζικός όμιλος δεν παραλείπει, πάντως, να τονίσει ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο ενδέχεται να περιορίσει την ανάπτυξη. Οπως τονίζει, «με βάση τις εκτιμήσεις μας, σε παγκόσμιο επίπεδο ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα γύρω στο 6% με 7%, δηλαδή πολύ πάνω από τους επίσημους στόχους των κεντρικών τραπεζών».

Οι εκτιμήσεις της Citigroup απηχούν σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις που εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα τόσο η Bank of America όσο και η Goldman Sachs, όταν προέβλεψαν ότι η Federal Reserve θα αναγκασθεί να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου ακόμη τρεις φορές μέσα στο τρέχον έτος και να τα φθάσει πέραν του 5%.

Σημειωτέον ότι οι αμερικανικές μετοχές κατέγραφαν σημαντική άνοδο στην αρχή του έτους, μετά την εκτεταμένη πτώση του 2022, και αυτό επειδή είχε επικρατήσει στις αγορές η εκτίμηση πως ο πληθωρισμός είχε ήδη κορυφωθεί και οδεύει προς αποκλιμάκωση, και επομένως δεν έπονται άλλες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Μετά τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία, όμως, που φέρουν τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονα σε υψηλά επίπεδα, οι κεντρικές τράπεζες έχουν διαμηνύσει στις αγο-ρές ότι επίκεινται νέες αυξήσεις επιτοκίων. Και όπως τόνισαν σχετικά οι οικονομολόγοι της Citigroup, «όλα δείχνουν ότι φέτος θα αρχίσουν να γίνονται επώδυνες οι αυξήσεις των επιτοκίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή