Visa και Mastercard «παγώνουν» τις συμφωνίες για κρυπτονομίσματα

Visa και Mastercard «παγώνουν» τις συμφωνίες για κρυπτονομίσματα

Το 2022, μεγάλες εταιρείες του κλάδου όπως η FTX και η BlockFi κατέρρευσαν, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οδηγώντας σε πιο εντατικούς ελέγχους. 

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κολοσσοί χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Visa και Mastercard «παγώνουν» τα σχέδιά τους για νέες συνεργασίες με εταιρείες κρυπτονομισμάτων, μετά τις αλλεπάλληλες καταρρεύσεις που έχουν πλήξει τον κλάδο των crypto, σύμφωνα με άτομα με γνώση της υπόθεσης, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το 2022, μεγάλες εταιρείες του κλάδου όπως η FTX και η BlockFi κατέρρευσαν, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οδηγώντας σε πιο εντατικούς ελέγχους. 

Τόσο η Visa όσο και η Mastercard αποφάσισαν να αναβάλουν το λανσάρισμα ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς και το ρυθμιστικό πλαίσιο, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές.

Οι πρόσφατες χρεοκοπίες στον κλάδο της κρυπτογράφησης αποτελούν μια «σημαντική υπενθύμιση ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε προτού η κρυπτογράφηση γίνει μέρος των κύριων πληρωμών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», σχολίασε εκπρόσωπος της Visa, του μεγαλύτερου «κόμβου» επεξεργασίας πληρωμών στον κόσμο. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τη στρατηγική και την προσήλωση της εταιρείας στην κρυπτογράφηση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εκπρόσωπος της Mastercard δήλωσε πως οι δραστηριότητες της εταιρείας συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην τεχνολογία blockchain και στο πώς αυτή μπορεί να εφαρμοστεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων και στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών συστημάτων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι μεγάλες εταιρείες καρτών είχαν δείξει ενδιαφέρον για την κρυπτογράφηση καθώς η δημοφιλία της «εκτοξεύτηκε», με ορισμένους να την προβάλλουν ως την επόμενη μεγάλη εξέλιξη στα χρηματοοικονομικά.

Οι εταιρείες που κρατούν ένα μικρό ποσοστό της αξίας των συναλλαγών που διεκπεραιώνουν, είχαν ανακοινώσει διάφορες συνεργασίες με εταιρείες κρυπτογράφησης και είχαν συστήσει ειδικές ομάδες για την τεχνολογία blockchain.

Τον περασμένο Απρίλιο η Mastercard συνεργάστηκε με την Nexo (υπηρεσίες δανεισμού κρυπτονομισμάτων) για να λανσάρει την πρώτη κάρτα πληρωμών που θα βασιζόταν σε κρυπτονομίσματα. 

Τον Νοέμβριο, η Visa διέκοψε τις συμφωνίες με την (χρεοκοπημένη πλεόν) FTX για τις πιστωτικές της κάρτες, μόλις ένα μήνα μετά την ανακοίνωση μιας διευρυμένης συνεργασίας με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.

Το 2021, η εταιρεία καρτών American Express είχε ανακοινώσει ότι θα εξέταζε την αξιοποίηση κρυπτονομισμάτων ως πιθανή επιλογή για την εξαργύρωση πόντων ανταμοιβής. Όμως η εταιρεία «δεν θεωρεί βραχυπρόθεσμη, στρατηγική προτεραιότητα τα tokens», δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.

«Βραχυπρόθεσμα, δεν αναμένουμε πως η κρυπτογράφηση θα αντικαταστήσει τις βασικές μας υπηρεσίες πληρωμών και δανεισμού», ανέφερε εκπρόσωπος της American Express, προσθέτοντας ότι η εταιρεία συνεχίζει να διερευνά τις περιπτώσεις όπου η συγκεκριμένη τεχνολογία θα αποδειχθεί σημαντική.

«Δεν μπορούν και δεν πρέπει να προχωρήσουν μέχρι να υπάρξει ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο», σχολίασε ο Τόμας Χέιζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην επενδυτική εταιρεία Great Hill Capital.

«Οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στην κύρια δραστηριότητά τους – καθώς αυτή παραμένει δυνατή. Σχετίζονται με ένα αβέβαιο ρυθμιστικό πλαίσιο για την κρυπτογράφηση και με τη βραχυπρόθεσμη μείωση στη ζήτηση για υπηρεσίες κρυπτογράφησης».

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή