Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση κερδοφορίας το 2022

Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση κερδοφορίας το 2022

Oι επιδόσεις υπερέβησαν τους στόχους που είχαν τεθεί, προεξοφλώντας μια επίσης θετική πορεία για το 2023, σημειώνει ο CEO της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θετική υποδοχή των διεθνών οίκων JP Morgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley, με σύσταση «overweight» για τη μετοχή, είχαν τα ετήσια αποτελέσματα της Tράπεζας Πειραιώς, με βάση τα οποία τα εξομαλυμένα κέρδη περιόδου ανήλθαν σε 577 εκατ. ευρώ (έναντι 190 εκατ. ευρώ το 2021), εκ των οποίων τα 208 εκατ. ευρώ ήταν τα κέρδη του δ΄ τριμήνου. Τα εξομαλυμένα κέρδη περιόδου δεν περιλαμβάνουν τα έσοδα από την πώληση του κλάδου απόσχισης καρτών, με τον συνυπολογισμό των οποίων τα κέρδη για το 2022 ανήλθαν σε 899 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 3,2 δισ. ευρώ το 2021, που επέφερε η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας), εκ των οποίων τα 170 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,42 ευρώ από 0,13 ευρώ το 2021, υπερβαίνοντας τον στόχο των 0,37 ευρώ, ενώ η απόδοση του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων σε εξομαλυμένη βάση ανήλθε στο 10%, υπερβαίνοντας τον στόχο του 9% που είχε θέσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Για το 2023 αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των αποδόσεων προς τους μετόχους, με εκτίμηση για εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή άνω του 0,45 ευρώ, δημιουργία εποπτικού κεφαλαίου περίπου 100 μονάδων βάσης, μέσω ισχυρής οργανικής κερδοφορίας, οδηγώντας σε περαιτέρω άνοδο του συνολικού κεφαλαιακού δείκτη CAD στο 17,3% (από 16,4% τον Δεκέμβριο 2022) και περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού, οδηγώντας σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 6% και δείκτη κάλυψης από προβλέψεις άνω του 60%.

Μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, χαρακτήρισε το 2022 «χρονιά-ορόσημο για τον όμιλο», καθώς οι επιδόσεις υπερέβησαν τους στόχους που είχαν τεθεί, προεξοφλώντας παράλληλα μια επίσης θετική πορεία για το 2023 με βάση και τους νέους στόχους που τέθηκαν από τη διοίκηση κατά την πρόσφατη αναθεώρηση των προβλέψεων για τη νέα χρονιά.

Οι θετικές εκτιμήσεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς βασίζονται στην καλή παρακολούθηση των εισροών νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σύμφωνα με τη διοίκηση «δεν δείχνουν σημάδια επιδείνωσης», τη σημαντική πιστωτική επέκταση, που σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων ενισχύει τα έσοδα από τόκους και στην υψηλή ρευστότητα που διαθέτει ο όμιλος και η οποία επιτρέπει την «άνετη» χρηματοδότηση της οικονομίας και την έγκαιρη αποπληρωμή της ρευστότητας που έχει εξασφαλίσει η τράπεζα μέσω του προγράμματος TLTRO από την ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 στα 2,6 δισ. ευρώ –σημαντικά χαμηλότερο από το επίπεδο των 4,9 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν–, ενώ το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανήλθε στα 28,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,7 δισ. ευρώ ετησίως, παρά τις υψηλές αποπληρωμές ύψους 7 δισ. ευρώ.

Για το 2023 η διοίκηση έχει θέσει τον στόχο για καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. ευρώ, υποστηριζόμενη κυρίως από την αύξηση των χορηγήσεων προς μεγάλες, μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν βασικό driver της πιστωτικής επέκτασης και όπως δήλωσε ο κ. Μεγάλου ήδη η τράπεζα έχει διαθέσει τις δύο πρώτες δόσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, σύντομα αναμένεται να εγκριθεί η 3η δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι στόχοι της τράπεζας είναι ευθυγραμμισμένοι για την 4η και 5η δόση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή