REAL ESTATE

Συμφωνία Dimand με Eurobank για την πώληση «πράσινων» γραφείων

Αφορά κτίρια που αναπτύσσονται στη Λ. Κηφισίας και θα στεγάσουν την PwC

Συμφωνία Dimand με Eurobank για την πώληση «πράσινων» γραφείων

Κέρδος της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταγράψει η Dimand Real Estate από την πώληση του κτιρίου γραφείων που αναπτύσσει αυτή την περίοδο στη Λ. Κηφισίας 65 και το οποίο έχει συμφωνήσει να μισθώσει για τα επόμενα 10 χρόνια (με δικαίωμα ανανέωσης για τα επόμενα 10 έτη) ο όμιλος PriceWaterHouseCoopers. Οπως έγινε γνωστό χθες, η Dimand ήρθε σε συμφωνία με τον όμιλο της Eurobank για την πώληση του κτιρίου γραφείων, αντί ποσού 74,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε αξία συμφωνία πώλησης μεμονωμένου κτιρίου γραφείων, δείγμα της σημαντικής απήχησης που έχουν αποκτήσει τα «πράσινα» γραφεία μεταξύ των επενδυτών ακινήτων.

Η διοίκηση της Dimand είχε προαναγγείλει τη σχετική εξέλιξη ήδη από την παρουσίαση της επένδυσης τον προηγούμενο Ιούλιο. «Με δεδομένο ότι το κτίριο έχει εξασφαλισμένα έσοδα από ενοίκια για περίοδο τουλάχιστον 10 ετών, τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία αναζήτησης αγοραστή-επενδυτή, καθώς δεν επιθυμούμε να δραστηριοποιηθούμε στον τομέα της εκμετάλλευσης ακινήτων», είχε αναφέρει τότε ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης. Υπενθυμίζεται ότι η PwC έχει συμφωνήσει να μισθώσει το κτίριο αντί μηνιαίου τιμήματος 26 ευρώ/τ.μ. Η Dimand παρακολουθούσε την εν λόγω έκταση από το 2007, έχοντας καταθέσει προτάσεις εξαγοράς της προς την ιδιοκτήτρια, οικογένεια Αντωνίου (κατασκευαστές κατοικιών), σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις. Εντέλει, οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν στο τέλος του 2021.

Τα έργα πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του α΄ εξαμήνου του 2024, όταν και θα οριστικοποιηθεί η πώληση του κτιρίου γραφείων στον όμιλο Eurobank, αντί ποσού 74,4 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο το συγκρότημα περιλαμβάνει δύο «δίδυμα» κτίρια γραφείων βιοκλιματικού χαρακτήρα, συνολικής επιφάνειας ανωδομής 11.000 τ.μ., ήτοι 5.500 τ.μ. έκαστο. Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου, μαζί με τα υπόγεια, διαμορφώνεται σε 24.500 τ.μ. Η PwC σχεδιάζει να συγκεντρώσει στο συγκρότημα τις υπηρεσίες που μέχρι σήμερα στεγάζει σε τρία διαφορετικά κτίρια. Παράλληλα, όπως έχει σημειώσει ο διευθύνων σύμβουλος του πολυεθνικού ομίλου στην Ελλάδα, Μάριος Ψάλτης, «τα νέα γραφεία υπηρετούν τον στόχο που έχουμε θέσει, να είμαστε μια εταιρεία κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030». Σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπονται μεγαλύτεροι κοινόχρηστοι χώροι (εσωτερικοί και εξωτερικοί), όπως επίσης και ειδικά διαμορφωμένοι, συνεργατικοί χώροι φιλοξενίας για τους πελάτες, τους συνεργάτες αλλά και για εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά προγράμματα κ.ά. Τα έργα πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, όταν και θα οριστικοποιηθεί η πώληση του κτιρίου γραφείων στον όμιλο της Eurobank.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο βρίσκονται στην αφετηρία ακόμη τρεις επενδύσεις της Dimand, συνολικού εκτιμώμενου ύψους της τάξεως των 280 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δύο έργα ανάπλασης πρώην βιομηχανικών ακινήτων, και συγκεκριμένα της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» στον Βοτανικό και της «Βαλκάν Εξπορτ» στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την ανακατασκευή και λειτουργική αναβάθμιση του εμβληματικού συγκροτήματος του «Μινιόν» στο κέντρο της Αθήνας. Στο ακίνητο του Βοτανικού δρομολογείται η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου κτιρίων γραφείων, αξιοποιώντας μεγάλο μέρος των υφιστάμενων κτισμάτων, πλην εκείνων που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές λόγω πυρκαγιάς στο παρελθόν. Στην έκταση των 80 στρεμμάτων αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 50.000 τ.μ. γραφείων (επιφάνεια ανωδομής), με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στο ακίνητο της «Βαλκάν Εξπορτ» στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζεται η δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου logistics, συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ. και ύψους 160 εκατ. ευρώ.