Η ζήτηση από Κίνα θα ενισχύσει τις τιμές αερίου

Η ζήτηση από Κίνα θα ενισχύσει τις τιμές αερίου

Η άρση των περιορισμών της πανδημίας μπορεί να ενισχύσει τις κινεζικές εισαγωγές LNG έως και 35% φέτος.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφανής είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη, γεγονός που έχει οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών του φυσικού αερίου σε σχέση με την κορύφωση του περασμένου καλοκαιριού. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει έως και 40% από την αρχή του έτους. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η κατανάλωση στην Ευρώπη ενδέχεται να αλλάξει τους επόμενους μήνες, καθώς η ευρωπαϊκή αγορά θα μπορούσε να επιβαρυνθεί από την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα.

Ειδικότερα, εν μέσω των ήπιων –για τα δεδομένα του χειμώνα– καιρικών συνθηκών, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης κατάφεραν να μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά 13% συνολικά το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΕΑ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στη ζήτηση που έχει καταγραφεί στην Ιστορία. Ως αποτέλεσμα, με τις τιμές να υποχωρούν για τρεις συναπτούς μήνες στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Μάιο του 2020, τα προθεσμιακά συμβόλαια του Απριλίου στο χρηματιστήριο ενέργειας του Αμστερνταμ –αποτελούν «βαρόμετρο» για το φυσικό αέριο στη Γηραιά Ηπειρο– υποχωρούν κατά τουλάχιστον 15% από την αρχή του μήνα. «Οι τιμές επιστρέφουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, ιδίως στην Ευρώπη, όπου ο ήπιος χειμώνας και η μείωση της ζήτησης έχουν βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στην αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κεϊσούκε Σανταμόρι, διευθυντής ενεργειακών αγορών και ασφάλειας στην ΙΕΑ.

Ωστόσο, όπως προειδοποίησε η ΙΕΑ στην τελευταία τριμηνιαία της έκθεση, η ζήτηση ενδέχεται να αλλάξει το 2023. Ειδικότερα, η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) πρόκειται να αυξηθεί στην Ασία και ιδίως στην Κίνα, ενισχύοντας και τον ανταγωνισμό για τη μεταφορά φορτίων. Οι αυστηροί υγειονομικοί περιορισμοί, οι οποίοι εφαρμόζονταν στην Κίνα για την πανδημία μέχρι την αρχή του έτους, είχαν οδηγήσει το 2022 σε σημαντική μείωση της ζήτησης για ενέργεια στη χώρα.

Τώρα, όμως, η ζήτηση από την Κίνα αποτελεί άγνωστο παράγοντα στην αγορά φυσικού αερίου. Κατά το χείριστο σενάριο οι εισαγωγές LNG στην Κίνα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν έως και κατά 35% το 2023, εφόσον οι τιμές διολισθήσουν περαιτέρω και η οικονομία αναπτυχθεί με ταχύ ρυθμό. «Αυτό θα πυροδοτούσε έντονο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές και ενδέχεται να οδηγήσει σε επιστροφή των τιμών στα μη βιώσιμα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τους Ευρωπαίους αγοραστές κατά κύριο λόγο», αναφέρει η ΙΕΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή