Μεγαλώνει το χάσμα επενδύσεων στην καινοτομία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.

Μεγαλώνει το χάσμα επενδύσεων στην καινοτομία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.

Το 52,7% των αμερικανικών επιχειρήσεων επενδύει στην καινοτομία, έναντι μόλις 34% στην Ε.Ε.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων στην Ευρώπη, ειδικά για την πράσινη μετάβαση, η συνεχιζόμενη στήριξη στην Ουκρανία και το διογκούμενο διεθνές οικονομικό αποτύπωμα της Ε.Ε. ήταν μεταξύ των κεντρικών θεματικών του πρώτου φόρουμ του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, που ολοκληρώθηκε χθες στο Μεγάλο Δουκάτο.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο φόρουμ, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος του 2023, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι διατεθειμένη να αυξήσει την επιπλέον χρηματοδότηση που παρέχει για την ενεργειακή μετάβαση στο πλαίσιο του προγράμματος RePowerEU από 30 σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Χόγιερ ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχει η βούληση για ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, αν τα κράτη-μέλη υποστηρίξουν το εγχείρημα με τα σωστά μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει αποφασίσει από το 2019 να διακόψει τη χρηματοδότηση έργων που συνδέονται με ορυκτά καύσιμα.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ είπε ότι «συνεχίζουμε να εξερευνούμε όλες τις πιθανότητες για να στηρίξουμε την Ουκρανία το 2023, συνδυάζοντας τους δικούς μας πόρους με τις εγγυήσεις της Ε.Ε. και των κρατών-μελών. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες οι μέτοχοί μας (σ.σ.: τα κράτη-μέλη) μας εξουσιοδότησαν να ξεκινήσουμε τη συγκέντρωση πόρων για ένα νέο καταπίστευμα» υπέρ της χώρας.

Συχνή ήταν η αναφορά στο γεγονός ότι η Ευρώπη χάνει τις πιο καινοτόμες εταιρείες της λόγω έλλειψης επενδυτικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής τους (scaling up).

Στις 13 Φεβρουαρίου η ΕΤΕπ, μαζί με πέντε κράτη-μέλη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο), λάνσαρε το European Tech Champions, το νέο fund of funds για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης εταιρειών τεχνολογίας, με αρχικό προϋπολογισμό 3,75 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ετήσια επενδυτική έκθεση της τράπεζας, την οποία παρουσίασε χθες η επικεφαλής οικονομολόγος Ντέμπορα Ρεβολτέλα, από το ξέσπασμα της ευρωκρίσης έχει δημιουργηθεί ένα επίμονο χάσμα στις επενδύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., της τάξης του 2% του ΑΕΠ ετησίως. Επιπλέον, ανοίγει η ψαλίδα και στις ιδιωτικές επενδύσεις στην καινοτομία: το 52,7% των αμερικανικών επιχειρήσεων επενδύει στην καινοτομία, έναντι μόλις 34% στην Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης για το 2022. Η κ. Ρεβολτέλα ανέφερε τρεις βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες για την επενδυτική δραστηριότητα στην Ε.Ε.: την αβεβαιότητα, το κόστος ενέργειας και το έλλειμμα δεξιοτήτων.

Τέλος, εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε το πάνελ με θέμα το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο πέρα από την Ε.Ε. – και ειδικά στην Αφρική. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαβιέ Μπετέλ μίλησε για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν προς την Αφρική και για την ανάγκη να υποστηριχθούν δημοκρατικές δυνάμεις στην ήπειρο, διαφορετικά θα εξαπλωθεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας. Αναφερόμενος στην τραγωδία με τους τουλάχιστον 63 νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Καλαβρίας, ο κ. Μπετέλ ήταν σαφής: «Οταν χτίζουμε φράχτες, η μόνη οδός άφιξης είναι η θάλασσα».

Στο ίδιο πάνελ έκλεψε την παράσταση η υπουργός Οικονομίας της Σενεγάλης Ουλιμάτα Σάρα. Η κ. Σάρα ανέδειξε τις προσπάθειες της κυβέρνησής της για την επίτευξη «επισιτιστικής κυριαρχίας», σε μια χώρα με πολύ υψηλό βαθμό εξάρτησης για τρόφιμα και λιπάσματα από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Χαρακτήρισε επίσης την Αφρική «φυσική αγορά» της Ευρώπης, καλώντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επενδύσουν στις αφρικανικές οικονομίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή