Ο διαγωνισμός για έξυπνους μετρητές

Ο διαγωνισμός για έξυπνους μετρητές

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται η αγωνία για την πορεία του διαγωνισμού των έξυπνων μετρητών, project άνω του 1 δισ. ευρώ. Πληροφορίες φέρουν την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) να έχει απορρίψει με απόφασή της την προδικαστική προσφυγή που κατέθεσε κατά του ΔΕΔΔΗΕ για τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό η εταιρεία Landis+Gyr. Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στη στάση που θα κρατήσει ο ελβετικός πολυεθνικός όμιλος, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απορριπτικής απόφασης και σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί να προσφύγει στο ΣτΕ. Η επίσημη πάντως ανακοίνωση της εταιρείας στις 22 Φεβρουαρίου σε σχέση με τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό δεν δείχνει διάθεση υπαναχώρησης. Η εταιρεία απάντησε σε δημοσιεύματα που απέδιδαν τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό στο ότι δεν υπέδειξε την Κόρινθο ως εργοστάσιο παραγωγής, διαβεβαιώνοντας ότι σε σχετική αίτησή της προς τον ΔΕΔΔΗΕ έχει ρητώς υποδείξει το εργοστάσιο της Κορίνθου.

Τροπολογία για το μετρό στη Θεσσαλονίκη

Στο «plan B» στρέφεται το υπουργείο Υποδομών για τη λειτουργία του μετρό της Θεσσαλονίκης. Με τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης της λειτουργίας του έργου στον ανάδοχο της κατασκευής για 2+1 έτη. Η ρύθμιση έρχεται με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την ανάθεση της λειτουργίας του παρουσιάζει καθυστερήσεις και ενδεχομένως να μην έχει αναδειχθεί ανάδοχος έως το τέλος του 2023. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι υποψήφιοι στον διαγωνισμό είναι μόλις δύο: οι κοινοπραξίες ATM-Egis και Ακτωρ-Hitachi.

Λανθασμένες καταβολές από πρόβλημα στην ΗΔΙΚΑ

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε την Παρασκευή σε δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων, καθώς διαπίστωσαν στους λογαριασμούς τους μικρότερα ποσά από αυτά που συνήθως λάμβαναν. Ο ΟΠΕΚΑ αναγνώρισε άμεσα το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και με ανακοίνωσή του ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία αυτή.  Από το υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι έως την Παρασκευή το πρόβλημα θα έχει λυθεί και η απόδοση των ορθών ποσών θα γίνει με έκτακτη καταβολή. 

Το σχέδιο της Erickson για την Καβάλα 

Το σχέδιο δημιουργίας μονάδας συναρμολόγησης αμερικανικών ελικοπτέρων της Erickson, γνωστής στην Ελλάδα κυρίως για τα μοντέλα πυρόσβεσης που διαθέτει, κάνει ακόμη ένα βήμα με την επίσκεψη σήμερα στην Καβάλα του CEO της εταιρείας Douglas L. Kitani και του αντιπροέδρου της Perkins, από κοινού με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Αν και θέλει ακόμη δρόμο για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα, οι σχεδιασμοί θέλουν τη μονάδα να αναπτύσσεται στο ανενεργό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα προκειμένου να γίνονται συναρμολόγηση, συντήρηση και επισκευές πυροσβεστικών ελικοπτέρων της Erickson για την εξυπηρέτηση της αγοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.   

Οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος για τον Μάρτιο

Αμετάβλητες μένουν για τον Μάρτιο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για τα νοικοκυριά, ενώ εκτός επιδότησης μένουν για πρώτη φορά οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα επαγγελματικά εργαστήρια. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δεν συμπεριέλαβε στις ανακοινώσεις του χθες για τις επιδοτήσεις του μηνός Μαρτίου τις εμπορικές και επαγγελματικές καταναλώσεις, οι οποίες τον Φεβρουάριο επιδοτήθηκαν με 20 ευρώ/MWh. Οι οικιακές καταναλώσεις έως 500 KWh θα επιδοτηθούν με 4 λεπτά/KWh (όσο και τον Φεβρουάριο), ενώ την ίδια επιδότηση θα λάβουν και οι καταναλώσεις άνω των 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν την ημερήσια κατανάλωσή τους κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Για τους αγρότες η επιδότηση παραμένει και τον Μάρτιο στα 40 ευρώ/MWh, ενώ το συνολικό κόστος επιδοτήσεων για νοικοκυριά και αγρότες διαμορφώνεται τον Μάρτιο στα 58,5 εκατ. ευρώ. Οι τελικές τιμές για τους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώνονται μετά τις επιδοτήσεις, από 10,45-20,8 λεπτά/KWh. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή