Διαμαρτύρονται για υποστελέχωση οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ

Διαμαρτύρονται για υποστελέχωση οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ

Αντιδράσεις και για την ενσωμάτωσή τους στην Υπεραρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά ζητημάτων που συνδέονται με την υποστελέχωση της ΡΑΕ και τον ρόλο της στο νέο σχήμα που θεσπίζεται με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει την ενσωμάτωσή της στην Υπεραρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΠΑΑΕΥ) θέτουν οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους. «Με απογοήτευση και δυσαρέσκεια διαπιστώνουμε ότι το τελικό σχέδιο νόμου –παρά την παρέμβασή μας με επιστολή στις 26.1.2023 στο ΥΠΕΝ– δεν προνοεί για την επαρκή στελέχωση της Αρχής ώστε να ασκηθούν επαρκώς και αποτελεσματικά, αφενός οι εκτεταμένες αρμοδιότητες στον τομέα της ενέργειας και αφετέρου οι πρόσθετες αρμοδιότητες που αφορούν στα ύδατα και απόβλητα», αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων της ΡΑΕ. Μεταξύ άλλων επισημαίνουν το πρόβλημα της συνεχούς συρρίκνωσης του προσωπικού της ΡΑΕ, που όπως αναφέρουν είναι αντιστρόφως ανάλογη των καθηκόντων με τα οποία έχει επιφορτιστεί. Το μέγεθος του στελεχιακού δυναμικού της ΡΑΕ την κατατάσσει στις έσχατες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι λειτουργεί με συνολικό μόνιμο ενεργό προσωπικό 45 ατόμων, εκ των οποίων ειδικοί επιστήμονες είναι 21, έμμισθοι δικηγόροι 6 και το διοικητικό προσωπικό 18, ενώ το απαιτούμενο προσωπικό όλων των κατηγοριών ανέρχεται σε 211 άτομα, σύμφωνα με τον Οργανισμό της Αρχής. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι κατ’ ελάχιστον οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι της ΡΑΕ θα συνεχίσουν να απασχολούνται με το αντικείμενο της ενέργειας, όπως και το μόνιμο προσωπικό που έχει αιτηθεί η ΡΑΕ και αναμένει την εκκίνηση των διαδικασιών πρόσληψης από το 2018, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο σύλλογος εργαζομένων θέτει επίσης ζήτημα αμοιβών που να ανταποκρίνεται στα προσόντα του προσωπικού της ΡΑΕ και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που συνεπάγεται το πολυσύνθετο αντικείμενο του ρυθμιστή της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η συρρίκνωση του προσωπικού είναι αποτέλεσμα της υποαμοιβής των στελεχών της σε σχέση με αυτές των εποπτευόμενων από την Αρχή φορέων και επιχειρήσεων.Οι εργαζόμενοι εκφράζουν τη διαφωνία τους και με την επιλογή του ονόματος της νέας Αρχής, επισημαίνοντας ότι η αλφαβητική σειρά δεν συνιστά δόκιμο κριτήριο, δεδομένου ότι η ΡΑΕ δεν ιδρύεται ως ανεξάρτητη Αρχή τώρα, αλλά υφίσταται από το 1999, διαθέτει προσωπικό, κτίριο και πόρους και ασκεί ουσιαστικές αρμοδιότητες. Επισημαίνουν, τέλος, ότι η αντιμετώπιση της ΡΑΕ στο νέο σχήμα ως «ίσου» μέρους με τους Ρυθμιστές Υδάτων και Αποβλήτων, καταλήγει να υποβαθμίζει τον ρόλο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή