Στα δικαστήρια η κόντρα για τη MIG

Στα δικαστήρια η κόντρα για τη MIG

Ο εφοπλιστής Μ. Ηλιόπουλος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης ανταλλαγής μετοχών της Attica με χρέη της MIG

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Marfin Investment Group (MIG), για την αναστολή απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της, κατέθεσε το σχήμα μετόχων της εισηγμένης του οποίου ηγείται ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος. Ως προφανή στόχο της ενέργειας αυτής κύκλοι της αγοράς προσδιορίζουν το «πάγωμα» της γενικής συνέλευσης της MIG, η επανάληψη της οποίας είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα.

Η γενική συνέλευση έχει συγκληθεί για να επικυρώσει τη συμφωνία ανταλλαγής χρεών, ύψους περίπου 440 εκατ., της MIG που κατέχει η STRIX Holdings με μετοχές που η MIG κατέχει στην ακτοπλοϊκή Attica Group (79,38%). Ο Μάριος Ηλιόπουλος ελέγχει την ακτοπλοϊκή Seajets, βασική ανταγωνίστρια της Attica. Η Attica βρίσκεται σε φάση απορρόφησης της άλλης μεγάλης αλλά με οικονομικά προβλήματα ελληνικής ακτοπλοϊκής, ΑΝΕΚ. Εξέλιξη που σύμφωνα με πληροφορίες ο ισχυρός άντρας της Seajets θέλει να αποτρέψει ή εναλλακτικά να εξασφαλίσει βελτίωση της θέσης της δικής του ακτοπλοϊκής.

Εχοντας συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα το 12,99% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG, μαζί με συνεργάτες του με τους οποίους λειτουργεί όπως έχουν αρμοδίως δηλώσει συντονισμένα, κατέχει άνω του 5% και ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα να ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα. Θα συζητηθούν σήμερα το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Νομικοί κύκλοι, ωστόσο, εκτιμούν πως καθώς δεν κατέχει τουλάχιστον το 20% των δικαιωμάτων ψήφου, δεν μπορεί να ζητήσει, όπως επίσης έκανε, διαχειριστικό έλεγχο των πεπραγμένων της διοίκησης της MIG για τις οικονομικές χρήσεις 2020, 2021, 2022 και μέχρι σήμερα ισχυριζόμενος παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Εχοντας στραφεί κατά της συμφωνίας μεταξύ MIG και των πιστωτών της, και εμμέσως πλην σαφώς κατά της απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica, ο Μάριος Ηλιόπουλος έχει περιέλθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Τράπεζα Πειραιώς η οποία διαθέτει σημαντικά μετοχικά συμφέροντα σε όλες τις προαναφερθείσες εταιρείες. Η Τράπεζα Πειραιώς αντέδρασε άμεσα και έχει το τελευταίο διάστημα αυξήσει τη θέση της στη MIG από 32% περίπου, σε 53,8440% χθες Τετάρτη, προχωρώντας παράλληλα και σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά των υπολοίπων μετοχών.

Ωστόσο, η επανάληψη της έκτακτης γενικής συνέλευσης της MIG αύριο Παρασκευή, καθώς γίνεται έπειτα από αιτήματα αναβολής που έχει καταθέσει η πλευρά Ηλιοπούλου, θα γίνει με τα δικαιώματα ψήφου που κατείχαν οι μέτοχοι κατά την έναρξή της προ τριών εβδομάδων (13.2.2023). Ακόμα κι έτσι υπολογίζεται πως δεν διαθέτει τις ψήφους που χρειάζεται για να μπλοκάρει την απόφαση και ως εκ τούτου επιχειρεί να σταματήσει τη γενική συνέλευση και τη λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της βασικής του ανταγωνίστριας στο Αιγαίο, Attica Group, με τα ασφαλιστικά μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica θα δημιουργήσει, σύμφωνα με τους αναλυτές της Shippax, έναν ακτοπλοϊκό όμιλο που θα είναι νούμερο δύο παγκοσμίως σε μεταφορική ικανότητα επιβατών, νούμερο πέντε σε χιλιόμετρα γκαράζ και νούμερο πέντε σε ολική χωρητικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή