Ο πληθωρισμός ωθεί πιο ψηλά το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός ωθεί πιο ψηλά το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Αναμένεται ότι θα φθάσει φέτος στο ιστορικά υψηλό 4%

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 4% και το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της Ευρωζώνης αναμένει πλέον η αγορά ότι θα αυξήσει το τελικό επιτόκιο καταθέσεων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς –όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία σε μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης– η μάχη της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη τελειώσει. Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, από το -0,5% στο 2,5%, στον ταχύτερο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ αναμένεται ευρέως ότι κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, σε δύο εβδομάδες από σήμερα, θα προχωρήσει σε νέα αύξηση κατά 50 μ.β., όπως άλλωστε έχει ήδη ανακοινώσει ότι αποτελεί πρόθεσή της. Αν και πολλοί αναλυτές προέβλεπαν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης μετά τον Μάρτιο και πιθανό τέλος των αυξήσεων τον Μάιο – Ιούνιο, τα νέα δεδομένα αλλάζουν εντελώς το «παιχνίδι».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα έχουν αλλάξει τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αντίληψή τους από την αγορά. Ενώ στις αρχές του 2023 οι επενδυτές εκτιμούσαν πως η ΕΚΤ, καθώς και οι περισσότερες διεθνείς κεντρικές τράπεζες οδεύουν στο τέλος της εκστρατείας των αυξήσεων των επιτοκίων, ωθώντας σε ράλι τα κρατικά ομόλογα, οι εκτιμήσεις άλλαξαν άρδην. Η Goldman Sachs σημείωσε σε νέα της έκθεση πως αναμένει πλέον μια τέταρτη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο από 25 μ.β. που ανέμενε προηγουμένως, με το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ να διαμορφώνεται στο 3,75% μέχρι τον Ιούνιο (έναντι 3,5% πριν), ενώ εκτιμά ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα διατηρήσει τα υψηλά επιτόκια μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Αλλωστε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι όταν η ΕΚΤ σταματήσει τις αυξήσεις ενδέχεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για «αρκετά τρίμηνα».

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία και την Ισπανία σημείωσε απροσδόκητη άνοδο τον Φεβρουάριο, κατά 7,2% σε ετήσια βάση από 7% τον Ιανουάριο και στο 6,1% από 5,9% τον Ιανουάριο, αντίστοιχα.

Η άνοδος του πληθωρισμού σε Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία τον Φεβρουάριο έχει αλλάξει τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα παρέμεναν αμετάβλητες, προβλέποντας πληθωρισμό 7% για τη Γαλλία και επιβράδυνση για την Ισπανία. Αυτά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη ώθησαν τους επενδυτές να εκτιμήσουν για πρώτη φορά ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα φτάσει στο 4% από 3,5% που ανέμεναν πριν, καθώς θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα των «γερακιών» της ΕΚΤ, που αποτελούν άλλωστε και πλειοψηφία στο Δ.Σ., ότι χρειάζονται περισσότερες μεγάλες αυξήσεις για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, τη στιγμή μάλιστα που η οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν. Η θέση αυτή της αγοράς «επιβεβαιώθηκε» έπειτα και από τα νέα στοιχεία για τις τιμές στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, που δημοσιεύθηκαν χθες, τα οποία έδειξαν επίσης απροσδόκητη επιτάχυνση. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 9,3% σε ετήσια βάση, έναντι 9% που ανέμεναν οι αναλυτές και έναντι αύξησης 9,2% τον Ιανουάριο.

«Η άνοδος του πληθωρισμού στις τρεις αυτές χώρες υποδηλώνει ότι ο ονομαστικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πιθανότατα αυξήθηκε από 8,6% σε 8,8% τον Φεβρουάριο, αντί να υποχωρήσει στο 8,1% όπως αναμενόταν. Αυτό θα κρατήσει την ΕΚΤ σταθερά σε επιθετική διάθεση», σημείωσε η Capital Economics.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ, δήλωσε άλλωστε πως η αύξηση των επιτοκίων του Μαρτίου δεν θα είναι η τελευταία, ενώ πρόσθεσε πως «περαιτέρω σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να είναι απαραίτητες στη συνέχεια».

Η αλλαγή στις προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια προκάλεσε sell-off στα ομόλογα της Ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα, με την απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου να αγγίζει χθες το 3,2%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ η απόδοση του 10ετούς Bund εκτοξεύθηκε στο 2,7% και σε υψηλά 12 ετών. Στο 4,6% αυξήθηκε η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, ενώ στο 3,75% διαμορφώθηκε η απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου. Πιο ανθεκτικά αποδείχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η απόδοση του 10ετούς σημείωσε μικρή άνοδο στο 4,45%, ενώ το spread υποχώρησε στις 174 μ.β.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή