Aνάπτυξη 3,5% φέτος προβλέπει η Wood

Aνάπτυξη 3,5% φέτος προβλέπει η Wood

Σε ισχυρή αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας προχώρησε η Wood λόγω των βελτιωμένων προοπτικών για τις επενδύσεις και τον τουρισμό

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχυρή αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας προχώρησε η Wood λόγω των βελτιωμένων προοπτικών για τις επενδύσεις και τον τουρισμό. Ειδικότερα, ο οίκος αύξησε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος στο 3,5% από 1% πριν, ενώ το 2024 βλέπει πλέον ανάπτυξη 4,2% από 2,2% πριν. Οπως τονίζει, τα αποτελέσματα των ερευνών οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος του τελευταίου τριμήνου επιβεβαιώνουν ότι αν και οι επιπτώσεις από το ενεργειακό σοκ και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία συνεχίζονται, τα οφέλη από την ισχυρή επιτάχυνση των επενδύσεων, τους υγιέστερους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα και την ανθεκτική προοπτική για τις τουριστικές εισπράξεις θα επιτρέψουν την επιτάχυνση του ΑΕΠ. Η σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Wood για την ελληνική οικονομία οφείλεται και στις καλύτερες προοπτικές που βλέπει φέτος για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Εως τις 13 Μαρτίου αιτήσεις για το επίδομα παιδιού

Ανοιξε και θα παραμείνει σε λειτουργία έως τις 13 Μαρτίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού. Η πλατφόρμα θα κλείσει προσωρινά, μέχρι και τις 30/3/2023, για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου έτους 2023. Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) ή μέσω του διαδικτυακού τόπου (www.opeka.gr), με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet.

Επτά κρατικές χρεοκοπίες καταγράφηκαν το 2022

Ρεκόρ κρατικών χρεοκοπιών καταγράφηκε το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Moody’s, ενώ ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος και το 2023. Ειδικότερα, το περασμένο έτος σημειώθηκαν επτά κρατικές χρεοκοπίες, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Ελ Σαλβαδόρ, του Μάλι, της Σρι Λάνκα, της Γκάνα και της Λευκορωσίας, ενώ φέτος το default στα ομόλογα της Αργεντινής είναι ήδη γεγονός, κατά τον οίκο. Οπως τονίζει η Moody’s, ο παγκόσμιος δείκτης χρέους μειώνεται αλλά παραμένει αυξημένος, 8% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ζημίες 172 εκατ. ευρώ για την Bundesbank 

Ζημίες για πρώτη φορά από το 1979 σημείωσε το 2022 η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ μείωσαν την αξία των ομολόγων που κατέχει, ενώ απώλειες προκλήθηκαν επίσης από εξαιρετικά φθηνά δάνεια προς τις εμπορικές τράπεζες. Ενώ η ζημία ύψους 172 εκατ. ευρώ καλύφθηκε από τις προβλέψεις που έχει συσσωρεύσει η τράπεζα τα προηγούμενα χρόνια, είναι πιθανές περαιτέρω απώλειες, καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται, μειώνοντας περαιτέρω την αξία των ομολόγων που αγοράστηκαν κατά τα έτη που ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός. Οι ζημίες δεν εμποδίζουν την ικανότητα της Bundesbank να διεξάγει πράξεις νομισματικής πολιτικής, ωστόσο σημαίνουν απώλεια εσόδων για τον γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό.   

«Βλέπει» επιβράδυνση στον τουρισμό η Fitch

Ο ρυθμός ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αεροπορικών ταξιδιών, και συνεπώς του τουρισμού, θα επιβραδυνθεί το 2023 λόγω των ασθενέστερων μακροοικονομικών συνθηκών, έπειτα από μια ισχυρή βελτίωση το 2022 η οποία υποστηρίχθηκε από τη ζήτηση για ταξίδια αναψυχής μετά την πανδημία, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Σύμφωνα με τον οίκο, το κόστος των αεροπορικών εταιρειών πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ η ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 το 2024. Οπως προειδοποιεί, το χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, οι υψηλότερες τιμές των εισιτηρίων, η εταιρική ζήτηση για ταξίδια η οποία ακόμη δεν έχει ανακάμψει σημαντικά και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ιδιαίτερα αυτοί που σχετίζονται με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, θα είναι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τα αεροπορικά ταξίδια και τελικά την ανάκαμψη της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή