Δύσκολη η καριέρα για τις γυναίκες

Δύσκολη η καριέρα για τις γυναίκες

Κάτω από τη βάση στις συνθήκες εργασίας για τη γυναίκα η Ελλάδα. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 20ή θέση μεταξύ 34 χωρών στην Ευρώπη

δύσκολη-η-καριέρα-για-τις-γυναίκες-562304542

Λίγες ευκαιρίες, ακόμη λιγότερη συμμετοχή σε υψηλόβαθμες διοικητικές – διευθυντικές θέσεις και περιορισμένη διάρκεια άδειας μητρότητας –ειδικά μάλιστα εάν δεν προβλέπονται άλλες υποδομές και διευκολύνσεις, όπως παιδικοί σταθμοί στον χώρο εργασίας– καθιστούν την Ελλάδα μια χώρα της Ευρώπης καθόλου ιδανική για τις εργαζόμενες γυναίκες. Συχνά μάλιστα ο τρίτος παράγοντας, αυτός της μικρής άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα και της απουσίας υποδομών για τη φροντίδα των παιδιών, ευθύνεται για τους άλλους δύο, δηλαδή τις λιγότερες ευκαιρίες και κυρίως την ανέλιξη της γυναίκας στην κορυφή μιας επιχείρησης. Σε αυτά, βεβαίως, θα πρέπει να προστεθεί και η ανισότητα στους μισθούς, φαινόμενο όχι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η βρετανική εταιρεία Reboot Online (rebootonline.com) με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 20ή θέση μεταξύ 34 χωρών στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας για μια γυναίκα, συγκεντρώνοντας μάλιστα συνολική βαθμολογία 120,7 σε μια κλίμακα από το 1 έως το 300, βαθμολογία δηλαδή κάτω από τη βάση. Η καλύτερη χώρα για να εργάζεται μια γυναίκα στην Ευρώπη είναι η Σουηδία, η οποία συγκέντρωσε 241,40 βαθμούς, ενώ σε υψηλές θέσεις βρίσκονται και οι γειτονικές χώρες, και δη η Νορβηγία και η Φινλανδία. Από την άλλη, η χειρότερη χώρα για να εργάζεται μια γυναίκα είναι η Τουρκία, ενώ την προτελευταία θέση καταλαμβάνει η Κύπρος. Διευκρινίζεται ότι η Τουρκία καταλαμβάνει την 30ή θέση, αν και μελετώνται 34 χώρες, καθώς σε κάποιες θέσεις υπάρχουν περιπτώσεις ισοβαθμίας δύο χωρών.

Αδεια μητρότητας μικρής διάρκειας, λίγες ευκαιρίες ανέλιξης σε υψηλόβαθμες θέσεις και ανισότητα στους μισθούς.

Στο πλαίσιο της έρευνας και της κατάταξης των χωρών εξετάζονται τρία κριτήρια: η οικονομική ευκαιρία (που αφορά τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, στην ανώτατη εκπαίδευση, στις επιχειρήσεις κ.α.), η συμμετοχή στην ηγεσία και η άδεια μητρότητας με βάση τις εβδομάδες κατά τις οποίες η μητέρα λαμβάνει πλήρεις αποδοχές. Σε ό,τι αφορά το κριτήριο της οικονομικής συμμετοχής, η Ελλάδα λαμβάνει 13,8 με άριστα το 100, βαθμολογία, πάντως, που δεν είναι η χαμηλότερη στην επιμέρους κατάταξη. Σημειώνεται ότι για την αξιολόγηση αυτού του κριτηρίου έχουν ληφθεί υπόψη τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανισότητα των φύλων «Global Gender Gap Report 2022», στην οποία η Ελλάδα κατετάγη 100ή σε σύνολο 146 χωρών.

Οσον αφορά το κριτήριο της συμμετοχής των γυναικών στην ηγεσία, το κατά πόσον οι γυναίκες συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών, έχουν εκτελεστικές εξουσίες και επίσης κατέχουν διευθυντική θέση, η Ελλάδα βαθμολογείται με 62,80 με άριστα το 100, ενώ σε ό,τι αφορά την άδεια μητρότητας συγκεντρώνει βαθμολογία 44,80, επίσης με άριστα το 100. Υπενθυμίζεται ότι η άδεια μητρότητας στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα ήταν μέχρι πέρυσι 6 μήνες και επεκτάθηκε στους 9 μήνες. Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο, στην Ελλάδα είναι η απουσία υποδομών, ακόμη και σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ύπαρξη βρεφονηπιακών σταθμών εντός αυτών για τα παιδιά των εργαζομένων. Η Ρουμανία αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη άδεια μητρότητας (περίπου 93 εβδομάδες).

Η Σουηδία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, πήρε «άριστα» σε ό,τι αφορά την οικονομική ευκαιρία (100/100 δηλαδή), 93,1 σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην ηγεσία και 48,3 σε ό,τι αφορά την άδεια μητρότητας. Στον αντίποδα η Τουρκία συγκεντρώνει μηδέν βαθμούς σε ό,τι αφορά την οικονομική ευκαιρία, 27,6 για τη συμμετοχή στην ηγεσία και 3,4 για την άδεια μητρότητας.

Δύσκολη η καριέρα για τις γυναίκες-1
Φωτ. Shutterstock.

Πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό

Μεγαλύτερα θύματα της πληθωριστικής κρίσης είναι οι γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, κάτι που σχετίζεται με τις χαμηλότερες αποταμιεύσεις που συνήθως έχουν, είτε διότι αισθάνονται περισσότερο ανασφαλείς ως προς τη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων, ακόμη και όταν έχουν την απαιτούμενη γνώση κι εμπειρία. Η ανασφάλεια αυτή προκύπτει, βεβαίως, και από το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι γυναίκες υποαμείβονται, ενώ αποτελούν πιο συχνά τα θύματα περικοπών προσωπικού. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Πανευρωπαϊκής Καταναλωτικής Ερευνας Πληρωμών 2022, της γνωστής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Intrum, το 32% των γυναικών δηλώνει ότι διαθέτει αποταμιεύσεις που αντιστοιχούν σε ποσό λιγότερο ενός μηνιαίου μισθού για να αντιμετωπίσει μια απρόβλεπτη δαπάνη. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι 24%. Αν και η πληθωριστική κρίση έχει επηρεάσει την ευημερία όλων, ανεξαρτήτως φύλου, οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί φαίνεται να αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τις γυναίκες. Το 62% των γυναικών δήλωσε ότι οι αυξημένοι λογαριασμοί είχαν εξαιρετικά αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής τους το 2022, έναντι 47,6% το 2021. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες το 2022 ήταν 54%, έναντι 41,5% το 2021. Αλλωστε, πάνω από το 50% των γυναικών δήλωσε ότι δεν πλήρωσε λογαριασμούς διότι δεν είχε χρήματα, με το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες να είναι 40%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 τα ποσοστά ήταν 40% και 35% αντιστοίχως για τις γυναίκες και τους άνδρες.

Αν και βρίσκονται σε δυσχερή θέση, μόλις το 26% των γυναικών εμφανίζεται αποφασισμένο να ζητήσει αύξηση μισθού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι 35%. Η έρευνα δείχνει, τέλος, ανισότητα και στις οικονομικές γνώσεις. Ετσι, αν και καταγράφηκαν ίσα ποσοστά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των προσωπικών οικονομικών, παρατηρείται χάσμα σε οικονομικές γνώσεις. Το 51% των ανδρών απάντησε σωστά σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, έναντι 40% των γυναικών. Αυτό, ωστόσο, που παρατηρήθηκε είναι ότι συχνά οι γυναίκες επιλέγουν την απάντηση «Δεν γνωρίζω», λόγω ανασφάλειας, καθώς όταν δεν δίνεται αυτή η επιλογή συχνά απαντούν σωστά σε ερωτήσεις σχετικά με οικονομικά θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή