Μειώθηκε κατά 10 τρισ. δολάρια η περιουσία των πλουσίων το 2022

Μειώθηκε κατά 10 τρισ. δολάρια η περιουσία των πλουσίων το 2022

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση του πλούτου τους από το 2010

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα δέκατο της συνολικής τους περιουσίας είδαν να εξανεμίζεται κατά τη διάρκεια του 2022 οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο ως –αναμενόμενο– αποτέλεσμα της τεράστιας αναστάτωσης που επικράτησε στις διεθνείς αγορές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικότερα, ο πλούτος 218.000 ανθρώπων με περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 30 εκατ. δολαρίων, διολίσθησε από τα 101,5 τρισ. δολάρια το 2021 στα 91,4 τρισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Knight Frank.

Στον απόηχο της αύξησης του κόστους διαβίωσης, των αλλεπάλληλων αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο και των μαζικών ρευστοποιήσεων, που σημειώθηκαν στα διεθνή χρηματιστήρια, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση των περιουσιών των πλουσίων από την απαρχή της έρευνας το 2010.

Τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 17%, κατά την περυσινή χρονιά καταγράφουν οι Ευρωπαίοι κροίσοι.

Παρότι τέσσερις στους δέκα βαθύπλουτους της συγκεκριμένης κατηγορίας είδαν αύξηση στην περιουσία τους πέρυσι, το βαθύ πλήγμα των υπολοίπων έφερε τον μέσο όρο σε αρνητικό πρόσημο, με την Ευρώπη να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες. Σύμφωνα πάντοτε με την ανάλυση της Knight Frank, που αναφέρει σε δημοσίευμά του το moneyreview.gr, οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι συγκαταλέγονται στον κατάλογο με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο είχαν μία μείωση της τάξεως του 17% στην περιουσία τους κατά το παρελθόν έτος. Στη συνέχεια, τη Γηραιά Ηπειρο ακολουθεί η ευρύτερη περιοχή Αυστραλίας και Ασίας με μείωση 11%, η Αμερική με πτώση 10%, ύστερα η Ασία και η Μέση Ανατολή αμφότερες με μείωση 7% και, τέλος, η Αφρική με συρρίκνωση του πλούτου των εύπορων κατά 5%.

Σύμφωνα μάλιστα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, μόνο τέσσερις δισεκατομμυριούχοι –ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ελον Μασκ, ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτογραφημένων νομισμάτων Binacne, Τσανγκπένγκ Ζάο και ο συνιδρυτής της πλατφόρμας Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ– έχασαν συνολικά 392 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του 2022. «Η συρρίκνωση του πλούτου δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της δραματικής μεταβολής στη νομισματική πολιτική, η οποία οδήγησε το παραδοσιακό διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο στη χειρότερη απόδοση από τη δεκαετία του 1930 και εντεύθεν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος ερευνών της Knight Frank, Λίαμ Μπέιλι. Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τη διάρκεια του 2022 καταγράφηκε σημαντική διάβρωση στην αξία των κατοικιών, στο σταθερό εισόδημα και στις λεγόμενες «επενδύσεις πάθους», όπως για παράδειγμα σε έργα τέχνης, σπάνιες ποικιλίες κρασιού και ουίσκι. Η έκθεση καταδεικνύει πως ούτε οι βαθύπλουτοι βρίσκονται στο απυρόβλητο έναντι των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών για τη νομισματική πολιτική – και πρόκειται για τις αποφάσεις εκείνες, οι οποίες ελήφθησαν κατά το παρελθόν έτος από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, αποσκοπώντας στη χαλιναγώγηση ενός υψηλού και επίμονου πληθωρισμού. Η δε πορεία σύσφιγξης δεν έχει διακοπεί και το 2023.

Βέβαια, στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί πως, ανεξαρτήτως του γεγονότος της μεγάλης αναταραχής στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι πλούσιοι του πλανήτη συνέχισαν να επενδύουν αδρά σε νέες πολυτελείς κατοικίες. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη συνολικά 43 κατοικίες άλλαξαν χέρια έναντι τουλάχιστον 25 εκατ. δολαρίων μέσα στο 2022. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 26% στις πωλήσεις πανάκριβων κατοικιών στο Λονδίνο, αλλά στην περίπτωση της Νέας Υόρκης παρατηρήθηκε αντίστοιχα μία πτώση 35%, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί ακόμα μία αμερικανική μεγαλούπολη. Εκεί βρίσκουμε το Λος Αντζελες, όπου το 2022 πουλήθηκαν 39 τέτοιου είδους επαύλεις, ενώ έπονται το Χονγκ Κονγκ με 28 συναλλαγές, καθώς και το Μαϊάμι με 23 κινήσεις για απόκτηση πολυτελούς ενδιαιτήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή