Διευκολύνσεις για επενδύσεις αναπτυξιακών

Διευκολύνσεις για επενδύσεις αναπτυξιακών

Παρατάσεις ακόμη και για σχέδια που είχαν υπαχθεί στον νόμο 3299/2004

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά διευκολύνσεων προς τις επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια όχι μόνο των δύο τελευταίων αναπτυξιακών νόμων αλλά ακόμη και για επενδυτικά σχέδια που είχαν υπαχθεί στον νόμο 3299/2004 παρείχε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση μέσα από διάφορα νομοθετήματα. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι νέες παρατάσεις για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, παρατάσεις που θα έκαναν τον απλό πολίτη να νομίζει ότι οι επενδύσεις τις οποίες αφορούν μάλλον είναι πολλά… «γεφύρια της Αρτας».

Ειδικότερα, με τον νόμο 5019/2023 προβλέπεται ότι παρατείνεται η προθεσμία ολοκλήρωσης μερίδας επενδυτικών σχεδίων του νόμου 3299/2004 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 και υπό προϋποθέσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025. Η ειδική αυτή ρύθμιση – «διευκόλυνση» αφορά επενδυτικά σχέδια της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3299/2004 (Α΄ 261) –πρόκειται για επενδυτικά σχέδια τα οποία κανονικά λάμβαναν το 50% της ενίσχυσης μετά την ολοκλήρωση του 50% της επένδυσης– και προβλέπεται ότι μπορούν να λάβουν παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσής τους έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024, κατόπιν: α) αίτησης του φορέα του επενδυτικού σχεδίου στην αρμόδια υπηρεσία, β) βεβαίωσης του αρμόδιου μηχανικού για υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό τουλάχιστον 25% κατά την υποβολή της αίτησης και γ) βεβαίωσης του πιστωτικού ιδρύματος που εξέδωσε εγγυητική επιστολή, ή του διαδόχου του, περί μη καταβολής στον φορέα του επενδυτικού σχεδίου του ποσού της κατατεθείσας προκαταβολής. Μάλιστα, αν μέχρι την ημερομηνία αυτή υλοποιηθεί το 50% του εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου, τότε η προθεσμία ολοκλήρωσης παρατείνεται για ένα επιπλέον έτος, ουσιαστικά δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται επίσης ότι ακόμη και εάν έχουν εκδοθεί αποφάσεις ανάκλησης των αποφάσεων υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο λόγω παρέλευσης της προβλεπόμενης προθεσμίας ολοκλήρωσής τους, οι αποφάσεις υπαγωγής επανέρχονται σε ισχύ. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγους μήνες πριν, και ειδικά με τον νόμο 5007/2022 που ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, είχε δοθεί ήδη μία παράταση και συγκεκριμένα προέβλεπε προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων του νόμου 3299/2004 για 9 ακόμη μήνες, δηλαδή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, καθώς και παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης για τα επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου 3908/2011 μέχρι το τέλος του 2023.

Διευκολύνσεις για επενδυτικά σχέδια των αναπτυξιακών νόμων προβλέπει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που τιτλοφορείται «Διατάξεις για την ανάπτυξη, τις υποδομές και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού». Το εν λόγω πολυνομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή –κάτι που προβλέπεται να γίνει το προσεχές διάστημα–, αλλά είναι ένα από τα δύο πολυνομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση για λίγες ημέρες και μάλιστα εν μέσω αργιών (από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2023). Σε αυτό προβλέπεται ότι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την επένδυση, και μάλιστα για τα εισοδήματα του 2022, επιχειρήσεις των οποίων τα επενδυτικά σχέδια είχαν υπαχθεί στους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, τον 3908/2011 και τον 4399/2016. Ειδικότερα, επιχειρήσεις των οποίων επενδυτικά σχέδια έχουν υπαχθεί στους δύο προαναφερθέντες νόμους και που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 έχουν υποβάλει αίτηση για την πιστοποίηση υλοποίησης ποσοστού 50% ή 65% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου τους ή της ολοκλήρωσής του, δικαιούνται τη χρήση της ωφέλειας κινήτρου φορολογικής απαλλαγής, κατ’ εξαίρεση για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2022, εφόσον η απόφαση πιστοποίησης εκδοθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022. Σημειώνεται ότι χρήση του κινήτρου της φοροαπαλλαγής πριν από την ολοκλήρωση της επένδυσης ίσχυε μόνο για τα επενδυτικά σχέδια του τελευταίου αναπτυξιακού νόμου, του 4887/2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή