Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις – Ποιες οι προϋποθέσεις

Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις – Ποιες οι προϋποθέσεις

Δεν θα επιβάλλεται εφόσον το ποσό του φόρου είναι κάτω από 100 ευρώ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση του προστίμου για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος προβλέπει διάταξη που θα συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ. Δηλαδή, για μηδενικές, πιστωτικές ή και για δηλώσεις που προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Μάλιστα, για όσους φορολογουμένους υπάρχει εκκρεμοδικία, είτε δηλαδή έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είτε στα διοικητικά δικαστήρια, η κατάργηση του προστίμου θα έχει αναδρομική ισχύ.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ορίζει πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής για τους φορολογουμένους που υποβάλλουν εκπρόθεσμα κάθε χρόνο μετά τις 30 Ιουνίου (συνήθως η ημερομηνία παρατείνεται), τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εφόσον από την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου και εφόσον τη στιγμή της εκπρόθεσμης υποβολής έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις προέκυπταν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι πλήρωναν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού συμψηφιζόταν με την επιστροφή φόρου.

Σύμφωνα με τον νόμο, σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο:

Για όσους φορολογουμένους υπάρχει εκκρεμοδικία, η κατάργηση του προστίμου θα έχει αναδρομική ισχύ.

• Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

• Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος επιβαρύνεται, κατ’ αρχάς, με το πρόστιμο των 100 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

• Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε το πρόστιμο φθάνει στα 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία. Τα πρόστιμα αυτά θα διατηρηθούν.

Bραχυχρόνιες μισθώσεις

Αλλαγές και διαγραφή προστίμων προβλέπονται για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Το πρόστιμο, ωστόσο, δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη δήλωση βραχυχρόνιας διαμονής έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους. Σύμφωνα με τη διάταξη, πράξεις επιβολής προστίμου που εκδόθηκαν από την 1η.1.2018 και μετά για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής, εφόσον το εισόδημα που προκύπτει (από την εκπρόθεσμη δήλωση βραχυχρόνιας δαμονής) έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ακυρώνονται ή, εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή