Αύξηση κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Αύξηση κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Το μέσο επιτόκιο για όλα τα δάνεια έφτασε στο 5,36% τον Ιανουάριο

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των επιτοκίων έως και 0,50 σε όλες τις κατηγορίες νέων δανείων, με έμφαση κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια, παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με τα επιτόκια καταθέσεων, όπου οι αυξήσεις είναι έως και 0,13. Αυτή η τάση εκτίναξε το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων νέων δανείων και καταθέσεων στο 5,24% και στο 5,22% για τα υφιστάμενα υπόλοιπα, από 4,96% και 4,93% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο.

Μεγάλες επιβαρύνσεις

Η μεσοσταθμική αύξηση στα νέα δάνεια διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 30 μονάδες βάσης (στις 29 μονάδες βάσης για τα υφιστάμενα υπόλοιπα δανείων) και καθιστά το κόστος νέου δανεισμού αλλά και το κόστος εξυπηρέτησης για υφιστάμενα δάνεια εξαιρετικά ακριβό στη χώρα μας, επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Η αύξηση είναι αποτέλεσμα της ανόδου των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που συμπαρασύρει σε άνοδο και το euribor. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου δεν αποτυπώνουν πλήρως την ανοδική τάση των επιτοκίων, μετά και την τελευταία αύξηση που αποφάσισε η ΕΚΤ τον Φεβρουάριο, παρακολουθούν ωστόσο την πορεία του euribor 3μήνου, που με βάση τα τελευταία στοιχεία έχει αναρριχηθεί στο 2,8%. Ηδη η ΕΚΤ έχει προεξοφλήσει άνοδο του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης και σύμφωνα με εκτιμήσεις το euribor 3μήνου θα σταθεροποιηθεί στο 4% έως τα τέλη του χρόνου, ενώ η έναρξη της πορείας αποκλιμάκωσης δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2024.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το επιτόκιο για μικρά επιχειρηματικά δάνεια έως 250.000 ευρώ φθάνει στο 6,34% και για μεγάλα άνω του 1 εκατ. ευρώ στο 4,85%.

Τα στοιχεία της ΤτΕ για την εξέλιξη των επιτοκίων σε ό,τι αφορά τα νέα δάνεια τον Ιανουάριο του 2023 δείχνουν ότι τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχουν υποστεί τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία έχουν αυξηθεί έως και 50 μονάδες βάσης, με έμφαση στα επιτόκια δανεισμού των πολύ μικρών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα για δάνεια έως 250.000 ευρώ, που έχουν αυξηθεί στο 6,34%, αλλά και για δάνεια από 250.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ, που έχουν αυξηθεί στο 5,63%. Υψηλό είναι και το μέσο κόστος χρηματοδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή για δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, που έχει αυξηθεί στο 4,85% από 4,49% τον Δεκέμβριο, ενώ το μέσο κόστος των επαγγελματικών δανείων έχει αναρριχηθεί στο 7,20% από 7,06% τον Δεκέμβριο. Πιο συγκρατημένες είναι οι αυξήσεις στα κυμαινόμενα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια, που μεσοσταθμικά διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στο 3,90% από 3,81% τον Δεκέμβριο, αλλά και στα καταναλωτικά δάνεια με συγκεκριμένη ή χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια (αφορά πιστωτικές κάρτες και ανακυκλούμενες πιστώσεις), το επιτόκιο των οποίων διαμορφώνεται στο 11,36% (από 11,32%) και στο 14,73% (από 14,68%) αντίστοιχα, επίπεδο ωστόσο που είναι ούτως ή άλλως υψηλό σε σχέση και με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα δάνεια, το μέσο επιτόκιο στα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,01%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,16%. Αντίστοιχα, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης στο 5,05%, ενώ το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,09%.

Προθεσμιακοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος, δηλαδή για προθεσμιακούς λογαριασμούς από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,46%, ενώ στο 0,96% διαμορφώθηκε το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις, που αυξήθηκε επίσης τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο επίσης κατά 13 μονάδες. Η μεγαλύτερη αύξηση που παρατηρήθηκε στα επιτόκια δανεισμού σε σχέση με τα επιτόκια καταθέσεων είναι και η αιτία εκτίναξης των spreads πάνω από το 5%.

Να σημειωθεί ότι για τον υπολογισμό του περιθωρίου επιτοκίου λαμβάνεται υπόψη το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο όλων των καταθέσεων, δηλαδή και των καταθέσεων ταμιευτηρίου ή όψεως, που παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 0,03% για τις καταθέσεις νοικοκυριών και στο 0,08% για τις καταθέσεις επιχειρήσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή