MIG: εγκρίθηκε η ανταλλαγή χρεών με μετοχές της Attica Group

MIG: εγκρίθηκε η ανταλλαγή χρεών με μετοχές της Attica Group

Θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο, με Ελληνες μετόχους, η ακτοπλοϊκή

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από την επανάληψη της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της MIG η συμφωνία του διοικητικού συμβουλίου της με τη STRIX Holdings. Με αυτή τη συμφωνία εκχωρούνται απαιτήσεις της STRIX από τη MIG ύψους 443 εκατομμυρίων στην εισηγμένη, με αντάλλαγμα την παραχώρηση μετοχών της Attica Group που κατέχει η MIG και οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 79,38% του μετοχικού κεφαλαίου της ακτοπλοϊκής. Η επανάληψη της γενικής συνέλευσης, μετά από αναβολή που είχε ζητήσει o εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος –ο οποίος έχει αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στη MIG–, κατέστη δυνατή μετά την απόρριψη της αίτησης έκδοσης προσωρινής διαταγής που ο ίδιος είχε ζητήσει από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της συμφωνίας του διοικητικού συμβουλίου της MIG.

Εξάλλου η Τράπεζα Πειραιώς, βασικός μέτοχος της MIG, έχει αποκτήσει πλέον άνω του 54% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG και στις 7 Απριλίου ολοκληρώνεται και η δημόσια πρόταση που έχει κάνει για τις υπόλοιπες μετοχές, και σε κάθε περίπτωση θα μπορεί μελλοντικά να λαμβάνει αποφάσεις μόνη της, αφού εκτιμάται πως θα ξεπεράσει εύκολα το 67%.

Ανοίγει ο δρόμος για να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό σχέδιο των επόμενων ετών για την Attica Group.

Η συμφωνία μεταξύ MIG και STRIX είναι σημαντική διότι επιτυγχάνει τέσσερα πράγματα: Πρώτον, την πλήρη απομόχλευση του ισολογισμού της MIG, η οποία σύμφωνα με το νέο business plan της θα λειτουργεί πλέον ως εισηγμένο επενδυτικό κεφάλαιο προκειμένου να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της. Δεύτερον, η Attica Group αποκτά μέτοχο χωρίς δανεισμό και με ανεξαρτησία που του επιτρέπει να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό σχέδιο των επόμενων ετών, με το οποίο ο ακτοπλοϊκός στόλος της θα μειώσει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όπως επιτάσσουν οι διεθνείς κανονισμοί. Τρίτον, ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica Group, που θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους ακτοπλοϊκούς ομίλους παγκοσμίως. Τέταρτον, δημιουργεί αξία για τους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία κατέχει μετοχικές θέσεις τόσο στην ΑΝΕΚ και την Attica όσο βεβαίως και στη MIG αλλά και στη STRIX. Οσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Attica, προοπτικά υπενθυμίζεται πως όπως αποκάλυψε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Attica Group, Κυριάκος Μάγειρας, στην «Κ» την προηγούμενη Κυριακή, η εταιρεία θα παραμείνει στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Επιπλέον, οι μέτοχοί της έχουν συμφωνήσει πως προοπτικά θα δοθεί η ευκαιρία στο ευρύτερο ελληνικό επενδυτικό κοινό να συμμετάσχει στο success story της εταιρείας μέσα από το Χρηματιστήριο.

Το επόμενο διάστημα, και πάντως μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς για τις μετοχές της MIG, αναμένεται να προχωρήσει η ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ MIG και STRIX. Παράλληλα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχωρεί αυτό το διάστημα την εξέταση της συμφωνίας απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica και ενδέχεται πριν από την έναρξη της κυρίως καλοκαιρινής σεζόν να προχωρήσει και η ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica θα δημιουργήσει, σύμφωνα με την ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία Shippax, έναν ακτοπλοϊκό όμιλο που θα είναι νούμερο δύο παγκοσμίως σε μεταφορική ικανότητα επιβατών, νούμερο πέντε σε χιλιόμετρα γκαράζ και νούμερο πέντε σε ολική χωρητικότητα. Ηδη εξάλλου, δηλαδή πριν από τη συγχώνευση με την ΑΝΕΚ, τόσο όσον αφορά τη συμφωνία μεταξύ STRIX και MIG όσο και τη χρηματιστηριακή αποτίμηση, η ακτοπλοϊκή σε όρους αξίας επιχείρησης (EV) αποτιμάται άνω του ενός δισεκατομμυρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή