Εκτιμήσεις για νέες αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ

Εκτιμήσεις για νέες αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ευρωζώνη αιφνιδίασε η άνοδος του δομικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας αύξηση 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, στο 5,6% ετησίως που αποτελεί νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο, υποδηλώνοντας συνεχιζόμενη διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρύτερη οικονομία. Η αύξηση προήλθε από την ενίσχυση των τιμών των βιομηχανικών αγαθών αλλά, κυρίως, από τις υψηλότερες τιμές των υπηρεσιών, αντανακλώντας σε κάποιον βαθμό τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των μισθών ως απόρροια της συνεχιζόμενης ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας στην επιβράδυνση της οικονομίας (σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διατηρήθηκε τον Ιανουάριο στο 6,7% για τρίτο συνεχή μήνα, κοντά στο ιστορικά χαμηλό 6,6% του Οκτωβρίου). Ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε για τέταρτο συνεχή μήνα, αν και λιγότερο από όσο ανέμενε η αγορά, στο 8,5% ετησίως από 8,6% τον Ιανουάριο λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας, παραμένοντας όμως σημαντικά υψηλότερα από τον μεσοπρόθεσμο πληθωριστικό στόχο 2% της ΕΚΤ.

Οι έντονες ανησυχίες για διατήρηση υψηλού πληθωρισμού για διάστημα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο (το 5y5y inflation swap rate ανήλθε στο 2,58%, υψηλό δέκα ετών), ιδίως μετά τα πρόσφατα θετικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, που υποδηλώνουν ότι οι αρχικές ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του έτους πιθανότατα θα διαψευστούν, οδήγησαν τους επενδυτές σε νέα ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για την πορεία των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, η προθεσμιακή αγορά προεξοφλεί ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ στο τέλος του έτους με άνοδο του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κοντά στο 4% από 3,75% την προηγούμενη εβδομάδα, δηλ. συνολική περαιτέρω άνοδο περίπου 150 μ.β. Σε συμφωνία με τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου τον Δεκέμβριο, η αγορά αναμένει αύξηση 50 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 16 Μαρτίου, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τα στοιχεία πληθωρισμού, τιμολογεί τώρα πιθανότητα περίπου 80% μιας ακόμη αύξησης του ίδιου μεγέθους και στην επόμενη συνεδρίαση στις 4 Μαΐου. Παράλληλα, σε συνέχεια των νέων ισχυρών στοιχείων των ΗΠΑ για την αγορά εργασίας και τον δομικό δείκτη δαπανών προσωπικής κατανάλωσης –δείκτης που παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή η Fed για την πορεία του πληθωρισμού–, οι επενδυτές προβλέπουν πλέον άνοδο του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου της Fed στο 5,45% έναντι 5,37% την προηγούμενη εβδομάδα και 4,80% πριν από ένα μήνα περίπου.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή