Το 85% του ομίλου της Frigoglass περνάει στα χέρια των ομολογιούχων

Το 85% του ομίλου της Frigoglass περνάει στα χέρια των ομολογιούχων

Τι προβλέπει η συμφωνία που θα υλοποιηθεί μέχρι τις 13 Απριλίου 2023

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους ομολογιούχους της Frigoglass περνάει το 85% του ομίλου, με τη μητρική να διατηρεί μόνο το 15% μετά την ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν χθες οι δύο πλευρές, η οποία προβλέπεται να έχει υλοποιηθεί έως τις 13 Απριλίου 2023. Με αυτή την εξέλιξη, η οποία ήταν αναμενόμενη μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες έπειτα από τη μη πληρωμή της δόσης των ομολογιών από την πλευρά της Frigoglass, τερματίζεται στην ουσία η εποχή Δαυίδ στον όμιλο που ιδρύθηκε το 1996, έχοντας ωστόσο δραστηριότητα στην ουσία από το 1975 με το εργοστάσιο γυαλιού Guinea Glass και μεταλλικών καπακιών Nigeria Crowns.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Frigoglass, η διαπραγμάτευση της μετοχής της οποίας έχει ανασταλεί, η συμφωνία με τους ομολογιούχους προβλέπει τα εξής:

• Η επιτροπή ομολογιούχων προχωρεί στην αναγκαστική εκτέλεση του ενεχύρου επί των μετοχών της Frigoinvest Holdings BV (η εταιρεία συμμετοχών που έχει τη Frigoglass), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Απριλίου 2023 (αυτή θεωρείται ημερομηνία υλοποίησης).

• Θα δημιουργηθεί ένα νέο εταιρικό σχήμα (New DebtCo είναι η ονομασία που δίνεται, αλλά πιθανόν είναι μεταβατική), στο οποίο θα μεταβιβασθούν οι μετοχές της Frigoinvest Holdings BV (FHBV η εταιρεία συμμετοχών που έχει τη Frigoglass) και των θυγατρικών της, στο οποίο οι ομολογιούχοι θα κατέχουν έμμεσα το 85%. H FHBV και ο όμιλος Frigoglass θα ελέγχονται από το νέο εταιρικό σχήμα.

• Από την ημερομηνία υλοποίησης και μετά, η Frigoglass θα μεταβιβάσει προς την FHBV ή/και θυγατρικές της σχεδόν το σύνολο του ενεργητικού και των υποχρεώσεών της σε αντάλλαγμα ποσοστού 15% στο κεφάλαιο της New DebtCo αλλά και της λήψης σειράς εγγυήσεων, ώστε να υποστηριχθεί η φερεγγυότητά της στο μέλλον. Η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων θα τελεί υπό την προϋπόθεση έγκρισης από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Frigoglass, η οποία αναμένεται να συγκληθεί σύντομα. Μάλιστα η Truad που κατέχει σήμερα το 48,55%, και είναι η εταιρεία συμφερόντων Δαυίδ, δεσμεύθηκε ότι θα ψηφίσει υπέρ της υλοποίησης της συμφωνίας, δηλαδή της μεταβίβασης του ελέγχου της εταιρείας στην επιτροπή ομολογιούχων.

Επιπλέον συμφωνήθηκαν οι ακόλουθες αλλαγές στη συμφωνία της 5ης Δεκεμβρίου 2022:

• Εκδοση νέων ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης μέχρι του ποσού των 75 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν μη εγγυημένη δυνατότητα έκδοσης πρόσθετου ποσού μέχρι 30 εκατ. ευρώ από τη NewDebtCo.

• Αναδιάρθρωση των ομολογιών λήξεως 2025 ως εξής: 150 εκατ. ευρώ νέες ομολογίες θα εκδοθούν από τη NewDebtCo και το υπόλοιπο των ομολογιών λήξεως 2025 θα ανταλλαγεί με το 85% του κεφαλαίου της NewDebtCo. Υπενθυμίζεται ότι οι ομολογίες λήξεως 2025 ήταν, βάσει της αρχικής συμφωνίας, 260 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή