Προ των πυλών νέο μεγάλο deal στον κλάδο των logistics

Προ των πυλών νέο μεγάλο deal στον κλάδο των logistics

Συζητήσεις για εξαγορά της Med Frigo από το fund του Απόστολου Ταμβακάκη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον κλάδο των χώρων αποθήκευσης και διανομής (logistics) να αποτελεί «μαγνήτη» εξαγορών και συγχωνεύσεων, η συγκέντρωση δυνάμεων στη συγκεκριμένη αγορά της οποίας ο κατακερματισμός είναι βασικό χαρακτηριστικό συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη μαζί με ακόμη δύο σχήματα βρίσκονται σε συζητήσεις με τον όμιλο Med Frigo για την εξαγορά αυτού και της θυγατρικής του, Cargo Med. «Υπάρχουν συζητήσεις που δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε οριστική συμφωνία», σημειώνουν πηγές που παρακολουθούν τις εν εξελίξει διεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η Med Frigo, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σωτήρη Μπρακατσέλο, ιδρύθηκε το 1991 και προσφέρει υπηρεσίες logistics και μεταφορών ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Κατά τη χρήση του 2021 εμφάνισε κύκλο εργασιών 40,6 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 6,4 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας κέντρα logistics σε Ασπρόπυργο, Θεσσαλονίκη, Ηγουμενίτσα και στην Πάτρα όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας. Η θυγατρική της, Cargo Med, κατέγραψε πέρυσι τζίρο 18,3 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 952.000 ευρώ.

Η εν λόγω συναλλαγή, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα συνιστά τη δεύτερη επένδυση στον κλάδο των logistics για την EOS Capital που ιδρύθηκε το 2017. Το fund, που διαθέτει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 150 εκατ. ευρώ, απέκτησε τον Ιούνιο του 2022 το 49% της διεθνούς εταιρείας μεταφορών με έδρα τη Ζυρίχη, Seagull.

Ιδιαίτερα ισχυρή η ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών.

Ακόμη μία συναλλαγή, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα, αφορά την απόκτηση του 80% της «Ορφεύς Βεϊνόγλου» από το αμερικανικό fund HIG Capital Advisors. Το υπόλοιπο 20% θα παραμείνει στην οικογένεια Βεϊνόγλου, με τον Δημήτρη Σ. Κατσαδάκη (ανιψιό του σημερινού προέδρου και δισέγγονο του ιδρυτή) να καταλαμβάνει σήμερα τη θέση του αντιπροέδρου της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το deal μεταξύ της «Ορφεύς Βεϊνόγλου» και της HIG Capital εμφανίζεται κυοφορούμενο από τον χειμώνα του 2021, με τους επικεφαλής της μεταφορικής εταιρείας να τηρούν, διαχρονικά, σιγήν ιχθύος για τις εκατέρωθεν συζητήσεις. Η HIG Capital, που εξαγόρασε τη Makios Logistics το 2021, ελέγχει και το 70% της «Ολυμπιάς – Κανδύλης», επιδιώκοντας να αυξήσει σε περίπου 18% το μερίδιό της στην ελληνική αγορά αποθηκευτικών χώρων.

Η HIG δρομολογεί και την ανάπτυξη κέντρου αποθήκευσης και διανομής στον Ασπρόπυργο, στο ακίνητο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που αποτελεί επένδυση 244 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία ενιαίας πρότυπης υπερσύγχρονης μονάδας εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και συνδυασμένων μεταφορών, χερσαίων – θαλάσσιων – σιδηροδρομικών (tri-modal). Θα αναπτυχθεί σε έκταση επιφάνειας 291 στρεμμάτων που βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Διυλιστηρίων, στο 17ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου και διαχωρίζεται από την Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου σε δύο τμήματα που θα συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρα. Το πρώτο τμήμα 238 στρεμμάτων θα διαθέτει λιμένα, χώρο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, σταθμό διακίνησης φορτηγών, έναν από τους συνολικά τέσσερις αποθηκευτικούς χώρους και σταθμό διακίνησης Ι.Χ. Το δεύτερο τμήμα 53 στρ. θα φιλοξενεί κτίριο πολλαπλών χρήσεων, τρεις αποθήκες και χώρο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Η συγκέντρωση που καταγράφεται στον κλάδο των logistics και τα σχεδιαζόμενα έργα ανάπτυξης, όπως το logistics center στο Θριάσιο Πεδίο στον Ασπρόπυργο από το σχήμα Goldair – ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, αναμένεται ότι θα αυξήσουν την προσφορά αποθηκευτικών χώρων υψηλών προδιαγραφών, για τους οποίους η ζήτηση είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή