Εντονες πιέσεις στο Χ.Α., «βουτιά» για τραπεζικές μετοχές

Εντονες πιέσεις στο Χ.Α., «βουτιά» για τραπεζικές μετοχές

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 2,92% και έκλεισε στις 1.082,1 μονάδες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχυρές απώλειες οδηγήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, και μάλιστα με αυξημένο τζίρο, με εγχώριους αναλυτές να αποδίδουν τη βουτιά στο θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το πολιτικό σκηνικό της χώρας και τις πιθανές επιπτώσεις ενόψει εκλογών έπειτα από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τους επενδυτές να υιοθετούν αμυντική στάση και να προτιμούν να απέχουν από την αγορά όσο υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα.

Η αγορά, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, αναπροσαρμόζει τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες και καθώς το ράλι των δύο προηγούμενων μηνών είχε σημαντικά κέρδη και υπεραξίες, η αναδίπλωση σε συντηρητικότερες στρατηγικές από μέρους του επενδυτικού κοινού έβγαλε ρευστοποιήσεις, όπως εξηγεί η Beta Securities, ενώ επισημαίνει πως το πολιτικό ρίσκο επανήλθε στην εικόνα της εγχώριας αγοράς υπερτερώντας άλλων θετικών αναγνώσεων από το οικονομικό μέτωπο.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, οι 1.032 μονάδες συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες ολοκλήρωσης της διορθωτικής κίνησης από τα υψηλά της περασμένης εβδομάδας (1.140,96 μονάδες). Η δομή της πτώσης και οι τζίροι που θα ακολουθήσουν θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τον βαθμό εκτόνωσης της προσφοράς. Γι’ αυτή την εβδομάδα οι πωλητές έχουν το τεχνικό πλεονέκτημα, με το πρώτο επίπεδο στήριξης να τοποθετείται στις 1.090 μονάδες (23,6% διόρθωση της ανόδου), το οποίο διασπάστηκε χθες, και το δεύτερο στις 1.056 μονάδες (38,2% διόρθωση της ανόδου).

Ενδοσυνεδριακά οι απώλειες του Γενικού Δείκτη έφθασαν στο 3,53% — Στα 154,95 εκατ. ο τζίρος.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,92% στις 1.082,1 μονάδες και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό -3,53%, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 154,95 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,97% στις 2.646,87 μονάδες, στο -2,67% και στις 1.558,9 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με βουτιά 4,27% στις 878,76 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, μόνο η Ελλάκτωρ έκλεισε θετικά (+1,9%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς στο -6,63% και ακολούθησαν η Alpha Bank στο -5,9%, η Titan στο -5,32%, η ΔΕΗ στο -5,16% και η Σαράντης στο -4,14%. Με πτώση άνω του 3% έκλεισαν Autohellas, Eurobank, Aegean ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Mytilineos, και άνω του 2% οι ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, HELLENiQ ENERGY, Βιοχάλκο, Εθνική Τράπεζα και Lamda Development.

Οπως σημειώνει η Beta, η έλευση του Μαρτίου, με ή χωρίς τους μαύρους κύκνους που συστηματικά σχεδόν εμφανίζονται από το 2020 και μετά, σηματοδοτεί την έναρξη μιας απρόβλεπτης περιόδου που η αγορά θα κληθεί να αξιολογεί μέρα με τη μέρα. Οι επόμενες 90 ημέρες έχουν έντονο και πυκνό περιεχόμενο νέων και εξελίξεων. Σε αυτό το διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στάση που θα τηρήσουν τα χαρτοφυλάκια πριν και μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του 2022 αλλά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή