Η ισότητα είναι θέμα νοοτροπίας

Η ισότητα είναι θέμα νοοτροπίας

Τα πλεονεκτήματα της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία είναι σημαντικά και εν πολλοίς αυταπόδεικτα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επένδυση στη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη είναι συνεχής και υποστηρίζεται ενεργά από την ηγεσία μας. Εχουμε κάνει αρκετή πρόοδο μέχρι σήμερα […], αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι». Το απόσπασμα από την πολιτική ισότητας που υιοθετούν οι δημιουργοί του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT συνοψίζει τη λογική που πρέπει να διέπει κάθε επιχείρηση και κάθε χώρο εργασίας. Η προσπάθεια για ισότητα στην εργασία πρέπει να είναι συνεχής.

Για τον ΣΕΒ, η ισότητα περιέχει κάτι πολύ μεγαλύτερο από τις ίσες ευκαιρίες των γυναικών στην εργασία. Είναι μια κουλτούρα και μια συμπεριφορά που αναδεικνύουν τις ικανότητες χωρίς αποκλεισμούς, δημιουργούν δεξαμενές ταλέντου ισότιμα από άνδρες ή γυναίκες, σέβονται την προσωπικότητα, απέχουν από υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, αναγνωρίζουν πλήρως τις ικανότητες και δεν βάζουν εμπόδια στην επαγγελματική εξέλιξη. Είναι μια νοοτροπία που έχει ως δεδομένο ότι οι εργαζόμενες λαμβάνουν ίση αμοιβή για ίση εργασία, έχουν ισότιμη συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης με μοναδικό κριτήριο την απόδοση και φυσικά οι νέες μητέρες υποστηρίζονται έμπρακτα.

Η υιοθέτηση αυτής της νοοτροπίας απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ ό,τι μέχρι τώρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το 33% του δυναμικού στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και στα μαθηματικά.

Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου την τελευταία δεκαετία, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης συγκριτικά με την υπόλοιπη Ε.Ε. Σύμφωνα τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων, ο γενικός δείκτης ισότητας για τη χώρα μας βρίσκεται στο 53%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 68%. Ενδεικτικά, ο επιμέρους δείκτης συμμετοχής στην εργασία είναι μεν 72%, αλλά η μονομέρεια και η ποιότητα της εργασίας για τις γυναίκες βαθμολογούνται με 59%. Στον επιμέρους δείκτη της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ισχύος το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, με βαθμολογία 28%, στο μισό του μέσου όρου της Ε.Ε.

Για τον ΣΕΒ, η πορεία προς την ισότητα δεν πρέπει να εξαντλείται στις θεσμικές υποχρεώσεις κάθε επιχείρησης. Αντιθέτως, για εμάς είναι θέμα διαρκούς προόδου και προσπάθειας ενεργοποίησης του πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου, ανεξαρτήτως φύλου. Στην εσωτερική οργάνωσή μας προσπαθούμε να κάνουμε πράξη αυτή τη νοοτροπία, με τo 55% των διευθυντικών στελεχών μας να είναι γυναίκες.

Εχουμε επιπλέον δημιουργήσει την ομάδα εργασίας για τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη και την ισότητα, με επικεφαλής την κ. Ιουλία Τσέτη, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη και γενική γραμματέα του Δ.Σ. του ΣΕΒ. Η ομάδα εργασίας προωθεί ενεργητικά πολιτικές και καλές πρακτικές στα ζητήματα ισότητας, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες με κριτήριο τις ικανότητές τους.

Τα πλεονεκτήματα της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία είναι σημαντικά και εν πολλοίς αυταπόδεικτα. Μια επιχείρηση με ποικιλομορφία στον πυρήνα της εργασιακής κουλτούρας της αξιοποιεί το πλέον παραγωγικό ανθρώπινο κεφάλαιό της και γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο δημιουργική, πιο κερδοφόρα. Γίνεται καλύτερη για τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους της.

* Ο δρ Γιώργος Ξηρογιάννης είναι γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή