Επιβράδυνση ζήτησης δανείων στην Ελλάδα «βλέπει» η Jefferies

Επιβράδυνση ζήτησης δανείων στην Ελλάδα «βλέπει» η Jefferies

Η αύξηση των εταιρικών δανείων μπορεί να είναι σημαντικά κατώτερη των φιλόδοξων στόχων των τραπεζών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει σημειώσει σημαντική αύξηση των χορηγήσεων δανείων τους τελευταίους μήνες έναντι των τραπεζών της υπόλοιπης περιφέρειας της Ευρωζώνης, με κύριο μοχλό τις ισχυρές τάσεις στα εταιρικά δάνεια. Ωστόσο, με την οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται και τα επίπεδα χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να είναι ακόμη σχετικά αυξημένα, η Jefferies αναμένει επιβράδυνση των δανείων το 2023.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος, η προσαρμοσμένη αύξηση των δανείων διαμορφώθηκε στο 6,3% ετησίως το 2022, οδηγούμενη από τη διψήφια αύξηση του εταιρικού δανεισμού (αν και ο δανεισμός των νοικοκυριών συνέχισε να συρρικνώνεται). Ο δανεισμός έχει καταγράψει συνεχή συρρίκνωση από το 2011 λόγω και των προσπαθειών μείωσης των NPLs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ από τις οικονομίες της περιφέρειας της Ευρωζώνης η Ελλάδα έχει δει την πιο ρηχή μείωση των επιπέδων χρέους του ιδιωτικού τομέα. Οπως εκτιμά η Jefferies, η αύξηση των εταιρικών δανείων φέτος μπορεί να είναι σημαντικά κατώτερη των φιλόδοξων στόχων που έχουν θέσει οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Δεδομένης της παραδοσιακής σχέσης του εταιρικού δανεισμού με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας το 2023 μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της αύξησης των εταιρικών δανείων, αν και ο αντίκτυπος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να προσφέρει κάποια στήριξη.

Από το 2014 (δηλαδή μια περίοδο σχετικής διαρθρωτικής οικονομικής σταθερότητας), το εταιρικό χρέος επεκτάθηκε και κινήθηκε περίπου με τους ίδιους ρυθμούς με αυτούς του ονομαστικού ΑΕΠ. Μια αύξηση 1% στο ονομαστικό ΑΕΠ συσχετίστηκε με αύξηση 0,85% στο εταιρικό χρέος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Jefferies υπολογίζει ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αυξηθεί 7%-10% ετησίως σε ονομαστική βάση για να επιτευχθούν οι στόχοι των διοικήσεων.

Η αύξηση των στεγαστικών δανείων είναι απίθανο, επίσης, να είναι εντυπωσιακή, όπως εκτιμά. Η ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα υποστηρίχθηκε από τη ζήτηση από το εξωτερικό, αλλά αυτό δεν δημιουργεί απαραιτήτως υψηλά επίπεδα ζήτησης στεγαστικών δανείων. Η επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας και των ευρύτερων δημογραφικών τάσεων, καθώς και τα υψηλότερα επιτόκια, θα χτυπήσουν τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια υποδηλώνοντας υποτονική αύξησή τους, η οποία συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών.

Επίσης, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η ζήτηση καταναλωτικής πίστης στην Ελλάδα φαίνεται να έχει αποσυνδεθεί από τη ζήτηση για αγαθά διαρκείας. Ελλείψει σημαντικής αλλαγής της στάσης των καταναλωτών, οι εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων θα παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα αδύναμα επίπεδα. Και σε αυτή την περίπτωση η επιδείνωση των οικονομικών των νοικοκυριών και η επιβράδυνση της ανάπτυξης δεν υποδηλώνουν ισχυρή τάση αύξησης στα καταναλωτικά δάνεια.

Κατά μέσον όρο, οι εκτιμήσεις της Jefferies είναι πως η αύξηση των δανείων φέτος θα κινηθεί 3% χαμηλότερα των στόχων των διοικήσεων, ενώ η επιβράδυνση της πιστωτικής δραστηριότητας συνεπάγεται επίσης λιγότερα έσοδα από προμήθειες για τον κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή